Jöhetnek a kalóriák

2023.10.06. 11:30

Érdemes a télire eltett ételeket fogyasztani az ősz beköszöntével

Az ősz beköszöntével változnak táplálkozási szokásaink is. Ezzel kapcsolatban a Pécsi Tudományegyetem Táplálkozástudományi és Dietetikai Intézet szakoktatója, Szántóri Patrícia látott el minket tanácsokkal.

Czeczon Enikő

Fotó: Németh András Péter

– Általánosságban mi jellemzi őszi táplálkozásunkat?

– Az idényjelleget mindenképpen kiemelném, hiszen nagyon fontos a fenntarthatóság terén. Ilyenkor például sok sütőtököt, burgonyát, édesburgonyát, káposztát eszünk. Gyümölcsök esetén pedig az alma, a szilva, a szőlő, a körte, és a füge kerülnek előtérbe. De újra szerepet kapnak étrendünkben a nehezebb, zsírosabb, fűszeresebb ételeink, valamint a kelt és vajas tészták is. A táplálkozásunk kalóriadúsabbá válik, és kevesebb friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk.

– Fűszerek terén mit érdemes ősszel sokat használni?

Ha az immunerősítés szempontjából nézzük, akkor a kurkuma, a gyömbér, a fokhagyma nagyon előnyös, bátran alkalmazzuk őket ételkészítéshez is, vagy akár kis gyömbérshot formájában. Népszerűbbek ilyenkor az intenzívebb ízvilágú fűszerek is, a fahéj, a szerecsendió, a szegfűszeg és a szegfűbors.

– Miért javasolt a savanyúbb ételek fogyasztása ebben az időszakban?

– A különböző tartósítási eljárásokkal eltehetjük télire a zöldségeket és a gyümölcsöket. Ahogy a hideg idő beköszönt egyre inkább vonulnak ki a hazai friss gyümölcsök a boltok polcairól, és ilyenkor a fenntarthatóság végett érdemes a télire eltett ételeket fogyasztani. A fermentálás szerencsére egyre népszerűbb, melynek számos jótékony hatása van a szervezetünkre legfőképp a bélrendszerünkre és ezáltal az immunrendszerre is. 

– Sok helyen olvasható, hogy ősszel melegítő hatású ételeket érdemes fogyasztani, valamint az is, hogy ilyenkor nem teszünk jót magukkal, hogyha hideg vagy nyers ételeket fogyasztunk.

– Nincs kifejezetten ilyen szakmai ajánlás, a hidegebb napokon természetesen már jobban esik mindenkinek egy meleg étel elfogyasztása, mint egy hideg gyümölcsleves vagy saláta. Azonban bátran ­fogyasszunk friss hazai gyümölcsöket és zöldségeket nyersen vagy sütve, főzve.

– Milyen étkezési menetrendre kell ősszel rátérni, illetve a folyadékfogyasztás hogyan változik?

– Rövidülnek a napok, így amit kiemelnék, hogy figyeljünk arra, lefekvés előtt 2-3 órával már ne együnk semmit, hogy az emésztőrendszerünk is meg tudjon pihenni és nyugodt, minőségi alvásunk legyen. Folyadékfogyasztás szempontjából figyeljünk arra, hogy bár ilyenkor már nem kívánjuk annyira a vizet és más folyadékot, hiszen nincs olyan meleg, azért ne felejtsünk el naponta átlagosan legalább 2 liter folyadékot elfogyasztani.

– Milyen vitaminokból érdemes többet bevinni szervezetünkbe ősszel?

– Az egészséges, teljes értékű étrend mellett nincs szükség vitaminpótlásra. Amit kiemelnék azonban az a D-vitamin. Szeptembertől csökken a napsütéses órák száma így annak a pótlására mindenképp figyeljünk, napi 1500-2000 NE (Nemzetközi Egység) felnőtteknek, de maximum napi 4000 NE, ami biztonsággal bevehető még.

Nyersen, vagy hőkezelve fogyasszuk?

A hideg idő beköszöntével gyakoribbak lesznek a vírusos, bakteriális eredetű légúti és egyéb megbetegedések így az immunrendszerünk védelme érdekében szedhetünk még C-, A- és E-vitaminokat is. Jó természetes forrása az A-vitaminnak például a sárgarépa, az édesburgonya, a fejes saláta, a zellerzöld. C-vitamin-forrásunk a paprika, a citrusfélék, amiket érdemes frissen fogyasztani. Az E-vitamin esetében pedig már egy evőkanál búzacsírával is fedezhetjük a napi szükségletünket, melyet joghurtba, zabkásába, kekszbe keverve növelhetjük rostbevitelünket is. Továbbá jó természetes forrás még az áfonya, a barack, a belsőségek és az E-vitaminnal dúsított olajok és margarinok.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában