Tanácsok

2024.04.15. 08:40

Mire figyeljen az idős ember vízközelben?

Jönnek a nagy melegek, milyen kapcsolatban legyenek a nyugdíjasok a vízzel? – kérdezem orvos ismerősömet. S mint kiderült, nem a fürdőzés itt a kérdés, sokkal inkább a napi folyadékbevitel.

Mészáros B. Endre

– Az idős emberek már ritkán fekszenek ki napközben a folyó- vagy tópartra, és leginkább késő délután járnak fürödni

 – kapom a választ. Megtudtam azt is, hogy Baranya különösen jól áll parti sétákra alkalmas tavakból, Orfűn, Kovácsszénáján, Abaligeten, a Dombay-tónál és a különböző halastavak körül, a Duna és a Dráva partján érdemes túrákat tenni.

A nyugdíjasoknál azonban a vízzel való kapcsolat sokkal meghatározóbb a folyadékbevitelt illetően. Ugyanis ahogy öregszünk, úgy csökken a testünk víztartalma, ami a kiszáradás veszélyét fokozza. Szóval hatvan fölött vegyük észre a kiszáradás tüneteit, a szájszárazságot, a fáradtságot, a koncentráció zavarát, a sötét színű vizeletet, amelyek már 2 százalékos víztartalom-csökkenésekor is jelentkeznek. Az általános szabály: egy felnőttnek naponta legalább két liter folyadékot el kell fogyasztania. A folyamatos vízutánpótlásnak szerepe van az emésztésben, a táplálék továbbításában és felszívódásában, a testhőmérséklet szabályozásában, de segíti a testsúlyszabályozást is. 

A szervezetünk folyadékegyensúlyát a leadott és a bevitt folyadék mennyisége határozza meg. Az elégtelen folyadékbevitelt jelezheti a száj-, bőrszárazság, a rossz leheletet, a székrekedés, a zavartság, a memóriazavar, a reakcióidő csökkenése, fejfájás, sötét, szúrós szagú vizelet, vese- és epekövesség, keringési rendellenesség, húgyúti fertőzés is.

 Folyadékpótlásra a legalkalmasabb a csapvíz, ásványvíz, a cukormentes teák, limonádék. Idős emberek üdítőt, szörpöt, csak havonta 1-2 pohárral, gyümölcsnektárokat hetente 1-2 pohárral, rostos gyümölcslevet naponta 1-2 pohárral igyanak, alkoholos italt pedig csak alkalmanként, kis mennyiségben. 

Ebben a korban a legjobb reggel egy pohár vízzel indítani, napközben pedig legyen kikészítve otthon egy pohár víz az asztalra. Minden étkezéshez igyunk vizet, továbbá fogyasszunk rendszeresen magas víztartalmú zöldségeket, lédús gyümölcsöket, leveseket és főzelékeket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában