palkonya

2018.05.22. 14:00

Idén is hömpölygött a tömeg a hangulatos pincék között

Több ezren látogattak el idén pünkösdkor is Palkonyára, ahol immáron huszonnegyedik éve rendezték meg a Nyitott pincéket.

Zs. K.

Idén is több ezer fiatal látogatott el Palkonyára, ahol tíz pincészet nyitotta meg kapuit a vendégei előtt. Az időjárás is kegyes volt a borkedvelőkhöz, a kóstolójegyek jól gyarapodtak mindkét napon a pincészeteknél.

Minden évben mindenki próbál egy kicsit többet adni a vendégeinek, a Haraszti Családi pincészet például megnyitotta a látogatók előtt a szőlőhegyen a kóstoló teraszt is.

– A vendégeink egy kis kijózanító kardióséta után egy pohár rozéval gyönyörködhetnek a palkonyai panorámában – mondta Bóka Lilla. A fiatalok a szokásos módon rutinosan felkészülten érkeztek a rendezvényre, pokrócokon napozva fogyasztották a Villányi Borvidék legfinomabb borait.

 

– Évről évre egyre inkább azt tapasztaljuk, hogy nem csak a jegyre kóstolható borokat keresik a vendégek, hanem a prémium kategóriásokat is – tette hozzá a Haraszti Családi Pincészet borásza. Náluk éppen ezért a pince előtti standnál a prémium borokból, lent a pincében pedig a hordóból kóstolhattak a vendégek. A Haraszti család több generáció óta foglalkozik szőlészettel és borászattal. Életükben fordulópontként tartják számon, amikor az ezredfordulón a több mint száz éve a család tulajdonában lévő terület mellett új szőlőtelepítésbe kezdtek. Palkonyán elsőként palackozták boraikat és nyitották ki műemlék pincéjüket és azóta is nagy lelkesedéssel szolgálják ki vendégeiket. Jelenleg mintegy hat hektáron gazdálkodnak.

– Sok visszatérő vendégünk is van.

Mindig találkozunk olyanokkal, akik már hosszú évek óta látogatnak el hozzánk ilyenkor. Ennek nagyon örülünk, mert ez nagyon jó visszaigazolás nekünk – fogalmazott Bóka Lilla.

A már több mint húsz éves rendezvényre évről évre egyre többen kíváncsiak, szombaton is több ezren kóstoltak, de pünkösdvasárnap – megerősített vonat- és buszjáratokkal – mintegy hétezer látogatót várt a falu. A minőségi borok megismerése, kóstolása egyre nagyobb divat a fiatalok körében is. Az olcsó borokat keresők, akik a gyors bódulatért jönnek, egyre kevesebben vannak.

– Ilyenkor remek alkalom adódhat arra, hogy a borász tudjon beszélgetni a vendégével is és létrejöjjön a személyes kapcsolat közöttük

– mondta Beck Engelbert polgármester.

A Palkonyai Nyitott Pincék mindig is egy fiatalos rendezvény volt, a programokat is úgy alakítják, hogy a már gyerekes, visszatérő vendégek számára is ideális kikapcsolódás legyen. A kicsiknek nyugodtabb környezetben sváb udvarral és a gyerekkoncertekkel készültek. A látogatókat pedig egy-egy pincészetnél várta valamilyen zenekar, illetve brass zenekar zenélt a pincesort járva.

A rendezvény előtt a helyi borászok és a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének munkatársával mintegy 25 bort minősítettek.

A Mayer család generációk óta a bortermeléssel foglalkozik, ami az elmúlt években elmélyített tudással és a borkészítés iránti szenvedéllyel teljesedett ki.

– Most egy különleges kézműves sör készítésébe is belekezdtünk. Jól fogyott csapolva és palackozottan is, emellett pedig a könnyedebb, gyümölcsösebb borokra helyeztük a hangsúlyt a testesebb, erősebb borok helyett – mondta Mayer Róbert.

A vendégváró település, Palkonya legközelebbi nagyobb rendezvényére is kaphatóak már a jegyek. Az augusztus 10–12-ig a Palkonya Hangja rendezvényre várják a bor- és zenekedvelőket. Kiderül, vajon milyen bor illik a leginkább egy veterán perui pszichedelikus cumbia zenekarhoz, vagy hogy a vörös vagy a rozé passzol jobban Fela Kuti zenekarvezetőjének afrobeat koncertjéhez. Az idén első ízben megrendezett Palkonya Hangja Fesztiválon öt helyszínen, a világ minden tájáról érkező zenészek három napon és éjen át fogják táncoltatni a nagyérdeműt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában