Postabontás

2022.01.27. 07:59

A menzán is egyensúlyt kell találni - írja olvasónk

A menzán törekszenek arra, hogy egészséges ételek kerüljenek a gyerekek elé az asztalra. De bizony vannak napok, amikor éhesen érkeznek haza a nebulók az iskolából.

Dunántúli Napló

Fotó: Benkő Sándor

A kisunokám panaszolja, hogy szinte minden pénteken halrudacskát kapnak, csak a köret az, ami hétről hétre változik, illetve néha nem rudacskaformában kapják a halat. Amit egyébként szeret, csak nem oly módon elkészítve, ahogy azt az iskolában kapja. 

 

A gyerekeim példája jut eszembe, akik felnőttként a mai napig emlegetik a napokat, amikor aranygaluska volt az ebéd az iskolában. Addig repetáztak, amíg csak volt rá lehetőség, és amíg még fért beléjük az ételből. Hiába is próbáltam, nem tudtam otthon olyan finomat készíteni, mint amilyent a suliban kaptak. Ezzel szemben az unokám mire emlékszik majd? A számára ehetetlen halrudakra. 

 

Otthon is törekszünk az egészséges étrendre, eszünk sok zöldséget és gyümölcsöt, de a hagyományos süteményeket a hagyományos módon készítjük: liszttel, cukorral. A megfelelő egyensúlyt kell megtalálni, szerintem ez a lényeg. Ami sokkal veszélyesebb, az az energiaitalozás, amit reggeli kakaó helyett isznak a fiatalok. A Postabontásban is téma volt, hogy kezdeni kellene valamit a problémával, mert ha valami egészségtelen, akkor ez bizonyosan az.

 

A másik pedig a szünetek rövidsége: megesik, hogy a gyerekeknek, elmondásuk szerint, tíz percük van arra, hogy az ebédjüket megegyék. Ami szintén minden, csak nem egészséges. Ezen is változtatni kellene, sokkal hosszabb ebédszünetre lenne szükség, mert az egészséges táplálkozáshoz a nyugalmas étkezés is hozzátartozik. 

 

Név és cím a szerkesztőségben 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!