Postabontás

2022.02.09. 19:16

A Tettyéről indulhatna a kisvasút - veti fel olvasónk

Öröm, hogy a DN „Például” rovatában már egy volt bányamérnök és újságíró is hiányolja, hogy a Havihegyi templom mellől elé táruló csodás makettasztalon mikor kezd el ide-oda kanyarogni egy kisvasút.

Dunántúli Napló

Fotó: Shutterstock

Ehhez már én teszem hozzá, hogy ez a kisvasút lehetne, vagy lehetett volna akár a bányában évtizedekig jó szolgálatot tett, sújtólégbiztos, lángzáraitól megfosztott, cseh gyártmányú bányamozdony, a hozzá kapcsolt, kétoldalt nyitott tetővel rendelkező ún. „népes” kocsikkal ellátott „nosztalgia” vonat, ha ezek nem kerültek volna az ócskavastelepre. (Egy darabja talán még megvan a bányászati múzeum föld alatti részlegében.) 

 

A svábhegyi fogaskerekű vasúthoz hasonló közlekedhetne a Tettye tér, Lenkei pihenő, hajdani vidámpark, Dömörkapu – ide érkező buszos csatlakozással – és esetleg a tévétorony közt. Már az is nagy eredmény lenne, ha volna egy rendszeresen közlekedő panoráma-buszjárat a volt kemping területén kialakított buszvégállomástól az árpádtetői, egyre fejlődő Mecsextrém Park között, érintve – ha még létezik – a fehérkúti turistaházat, kozári vadászházat, Tripammer-fa pihenőt. 

 

Nagyon jó lenne ezekbe a fejlesztésekbe bevonni a Mecsek Egyesületet, a Mecsek­erdő Zrt. -t., a Pécsi Tudományegyetem világ minden tájáról érkezett és világot látott tanulóit, valamint a Mecsekért aggódó pécsi polgárokat. 

 

Név és cím a szerkesztőségben 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!