Postabontás

2022.02.08. 19:21

Balesetre hivatkoztak most is az „unokázós” csalók - hívja fel a figyelmet olvasónk

Túlzás nélkül legalább havonta, van, hogy ennél is gyakrabban olvassuk az újságban, látjuk a televízióban, halljuk a rádióban, hogy újra és újra próbálkoznak az úgynevezett unokázós csalók.

Dunántúli Napló

Fotó: Shutterstock

Furmányos és csalárd leleményekkel, erőszakosan. Különböző fórumokon a rend­őrség is rendszeresen felhívja a figyelmet erre az idősekre leselkedő veszélyre. És az ember hajlamos könnyedén venni az ilyen híreket, információkat, mondván: velünk ez úgysem fordulhat elő. 

 

Nos, ezt a hiedelmet gyorsan szertefoszlatta az a telefonhívás, amit édesanyánk kapott a napokban. A vonal túlsó végéről a bemutatkozás szerint XY rendőr jelentkezett a következő szöveggel: legidősebb fia a fővárosban balesetet okozott. Ahhoz, hogy gyorsan, és számára kedvezően megoldódjon az ügy, félmillió forintra van szükség, de azonnal. És máris jött a kérdés, hajlandó-e fizetni a hölgy a fia megsegítésére. 

Céltudatosan a pénz kifizetésére terelték a beszélgetést a telefonáló álrendőrök

A nyomás fokozására a rendőrként bemutatkozó hívó átadta a telefont egy másik férfinak, aki fiaként szólt édesanyánkhoz, és kérte a segítséget. Bár anyukánk szóvá tette, hogy „nem olyan a hangod fiam, mint szokott lenni”, a furcsaságot a hívók a helyzet komolyságával magyarázták. És céltudatosan, erőszakosan a pénzre terelték a beszélgetést. A legfontosabb és visszatérő kérdésük az volt, hogy akkor hajlandó-e fizetni. 

 

Édesanyánk a 80-as éveinek derekán jár, békés nyugdíjas életet élve nincs felkészülve ilyen atrocitásokra. Közölte, hogy természetesen segít a fián, de nem tart ekkora összeget otthon. Máris jött a kérdés, hogy mennyi készpénze van, és hogy tud-e azonnal utalni. Ekkor jött el azonban a pillanat, hogy lemerült édesanyám telefonjának az akkumulátora, és megszakadt a beszélgetés. Számunkra is megnyugtató volt az a lélekjelenlét, amivel anyukánk azonnal átment hasonló korú barátnőjéhez, és onnan felhívta az álrendőr beszámolója szerint balesetben érintett fiát, aki békésen ebédelt éppen otthonában. 

 

Beindult a családi hírlánc, és rövidesen sikerült teljesen megnyugtatni édesanyánkat, akit roppantmód felzaklattak az események. Azt is átbeszéltük, hogy hasonló esetben milyen módon lehet gyorsan és hatékonyan lefülelni az ilyen galád csalókat. Úgy vélem, hogy a gyanú ébren tartása mellett a család többi tagjának, közeli ismerősöknek az azonnali bevonása hozhat eredményt. 

 

Történetünket tanulságként osztom meg, és nagyon remélem, hogy mások is sikeresen fülelik le ezeknek a gátlástalan embereknek a legtöbbször idős embereket megcélzó próbálkozásait. 

 

Név és cím a szerkesztőségben 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!