Postabontás

2022.05.31. 19:26

Olvasónk szerint: hasznosításra várnak az épületek

Többen is szóvá tették már, hogy Pécs üresen álló, korábban szebb napokat látó épületeit funkcióval kellene végre megtölteni.

Dunántúli Napló

Fotó: Laufer László

Bőrklinika, Tüdőszanatórium, Áper laktanya – hogy csak néhányat említsünk. 
Miért kell a volt bőrklinika épületét eladni? Miért nem lehet azt a város részére egy szép környezetben lévő szállodának kialakítani? Itt még a parkolás is megoldott lenne. Ha egy dúsgazdag vevőnek megéri, a városnak miért nem? Miért baj az, ha a városnak egy ilyen szállodából lenne egy komoly bevétele? 

Ha igaz, az évek óta üresen álló Tüdőszanatórium a Pécsi Tudományegyetem tulajdonába került. Nem tudni, hogy az egyetemnek mi a szándéka, laikusként az lenne a legjobb, ha az eredeti tüdőgondozó állna helyre. Ha nem, akkor sok férőhelyes szociális otthont lehetne itt kialakítani – ahogy azt a Postabontás rovatban korábban már mások is felvetették.

Köztudott, hogy ma egy rászoruló mennyit kénytelen várni, amíg valamelyik otthonban felszabadul egy hely. Korábban a szanatórium bejáratától jobbra volt egy minden igényt kielégítő nővérszálló. Hányan szeretnének olyan munkahelyet, ahol kulturált szállást is kap a munkahelye közvetlen közelében a dolgozó?! A szanatóriumban lehetne kialakítani egy minden igényt kielégítő fizetős részt a betegeknek, aminek a bevétele segítené az intézmény szociális ellátást biztosító részlegét. 

Az is kérdés, hogy miért áll üresen évtizedek óta az Áper laktanya, valamint a mellette álló épület. Miért nem lehetett ide telepíteni például a Lánc utcai ominózus lakótömbből azokat, akik csak a bajt okozták az életvitelükkel? Felügyelet, és szakmai irányítás alatt velük, illetve a közmunkásokkal lakhatóvá kellene tenni az épületet. A Lánc utcait pedig fel kellene újítani, s fiatal házasoknak, időseknek, egyedülállóknak ki lehetne adni bérlakásként. 

Név és cím a szerkesztőségben 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!