Helyi gazdaság

2018.08.03. 17:31

Gazdanapok: nem csak a szakmát várják a nagy vásárra

Fennállásának 25 éves jubileumát ünnepli a Szentlőrinci Gazdanapok, amelyet immár az ország harmadik legrangosabb agráreseményeként tart számon a szakma. A szervezők színvonalas programokkal készülnek, a kiállítás mellett szántóföldi gép- és technológiai bemutató, agrárfórum, szakmai konferencia, ételkóstolók, rengeteg érdekesség és könnyed kikapcsolódás várja augusztus 10–12. között a látogatókat.

H. Zs.

Idén a helyi gazdaság és a vidék jövője áll a 25. Szentlőrinci Gazdanapok középpontjában, a rendezvény újdonságait és a programokat a tegnapi sajtótájékoztatón mutatta be Pohl Marietta, a Baranya Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány ügyvezető igazgatója, Győrvári Márk kuratóriumi elnök és Végh Gábor vásárigazgató. A kiállítók száma idén is meghaladja a négyszázat, csaknem ötven külföldi cég is bemutatkozik.

Győrvári Márk elmondta, a jubileumi vásárral kapcsolatban tapasztalható érdeklődés is jelzi, hogy országos viszonylatban is komoly jelentőségű szakmai rendezvényről van szó, amely az elmúlt években átlépte a határokat, több nemzetközi partnervásáron is részt vettek, illetve több országgal is partnerkapcsolatot alakítottak ki. Ennek köszönhetően idén Horvátország lesz a vendég, amely nem csak agrár szakmai, hanem kulturális és gasztronómiai tekintetben is bemutatkozik.

Pohl Marietta kiemelte, a Baranya Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány legnagyobb projektje a Szentlőrinci Gazdanapok, 25 év után is olyan programot állítottak össze, amely a szakmának és a látogatóknak egyaránt vonzó. Újdonság „A gazdanapok Ászai” vetélkedő, amelyet a megyében működő három mezőgazdasági középiskola diákjainak hirdettek meg.

A mezőgazdasági, élelmiszer-ipari kiállítók mellett a gasztronómiai hagyományok őrzői ételkóstolókkal, régies és új ízekkel, specialitásokkal várják majd a látogatókat. A vásáron, a megszokott színes szórakoztató programok mellett népies játékokkal, hagyományőrző bemutatókkal, a kézművesvásár keretében népi iparművészekkel és kézművesekkel találkozhatnak az érdeklődők.

Végh Gábor elmondta, hétfőtől fogadják a vásár területén a kiállító cégeket, és termelőket, akiknek így összesen négy napjuk van a standok felállítására, a kiállítási terek berendezésére.

Vasárnap vágta

A pénteki megnyitót követően írják alá a Horvát Méhész Szövetség és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület szakmai együttműködésével kapcsolatos megállapodást. Az agrár- és vidékfejlesztési fórum után kezdődik a szántóföldi gép- és technológiai bemutató. Az Agrárkamara sátra előtt idén is megkóstolhatják az ormánsági dinnyéket az érdeklődők.

Szombaton délelőtt lesz a „A Gazdanapok Ászai” vetélkedő, az állattenyésztési fórum, amelyen az Új Nemzeti Állattenyésztési Stratégiával is megismerkedhetnek. A hidegvérű lovak bemutatója, és a díjugratás után a Zrínyi Vitézek és a pécsi Magyar Szablyavívó Iskola tartanak bemutatót. A Vadászkamara és az Agrárkamara közösen főzi a gímszarvaspörköltet, az ételkóstolóra déltől várják az érdeklődőket.

Vasárnap délelőtt lesznek a Szentlőrinci Vágta selejtező futamai, majd a traktorosok ügyességi versenye, délután pedig a vágta döntője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában