Baranya

2019.06.16. 16:08

Egyéni vállalkozók bevallásait várják

Aktuális felhívással fordul a baranyai gazdálkodókhoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

W. K.

Budapest, 2018. március 15. Illusztráció adóbevallással, adózással, számvitellel, adóügyekkel, elektronikus online adóbevallással kapcsolatos hírek illusztrálásához. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA

Fotó: Faludi Imre

Az adózás rendjéről szóló törvény korábban is előírta az 58-as bevallás benyújtási kötelezettségét abban az esetben is, ha az adózó nem főállású egyéni vállalkozóként biztosított (munkaviszonnyal rendelkezik vagy társas vállalkozóként biztosított).

A törvény által előírt adatszolgáltatási kötelezettség fennáll tehát mindaddig, amíg az adózó egyéni vállalkozó. Aki ezt nem tette meg még 2019-ben, annak visszamenőleg pótolni szükséges az elmaradt 1958-as bevallásokat.

A nem főállású egyéni vállalkozó a tényleges jövedelem (kivét) után köteles járulékot fizetni. Amennyiben nem keletkezett jövedelme (kivétje) a tevékenységéből, úgy „adatszolgáltatásként” is köteles a bevallás teljesítésére.

Amennyiben az adózó nem kíván egyéni vállalkozó maradni, úgy lehetősége van legfeljebb 2 évre szüneteltetni a tevékenységét, vagy megszüntetni egyéni vállalkozói igazolványát. Mindezt elektronikus úton intézheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában