mezőgazdaság

2019.07.26. 07:00

Szentlőrinci Gazdanapok: idén is megmozgatják a megye vállalkozóit

Három napon keresztül várják az érdeklődőket rengeteg hazai és nemzetközi kiállítóval, programokkal a Szentlőrinci Gazdanapokon.

Tóth V.

Fotó:

Augusztus első hétvégéjén rendezi meg a Baranya Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány a 26. Szentlőrinci Gazdanapokat. A rendezvény apropóján tartottak sajtótájékoztatót hétfő délelőtt az alapítvány konferenciatermében. Mint megtudtuk, tavaly több mint négyszáz kiállító mutatta be termékeit a Gazdanapokon, több mint 25 ezer látogatót vonzott az esemény. A szervezők idén is ehhez hasonló színvonalas rendezvényre készülnek. Az idei Gazdanapok mottója „A szántóföldtől az asztalig” lesz, ezzel a hazai előállítású élelmiszertermékeket állítva a középpontba.

Dr. Győrvári Márk, a BMVK Alapítvány kuratóriumi elnöke úgy fogalmazott, a vásár minden évben erősödik, és ennek több oka is van.

– Az egyik az, hogy változik a világ. A vásárnak az is a szerepe, hogy új területeket mutasson meg, a jövő technológiájára hívja fel a figyelmet – mondta Győrvári Márk.

Pohl Marietta ügyvezető igazgató az augusztus 2-től 4-ig tartó rendezvény programjait részletezte.

– Tavaly az elmúlt 25 évet zártuk le és mutattuk be, az idei évben pedig egy újabb évtizedet indítunk útjára. Büszkék vagyunk arra, hogy a Szentlőrinci Gazdanapok nem csak a Dél-Dunántúl legnagyobb agrártípusú kiállítása, hanem szakmailag és nemzetközileg is elismert rendezvény – mondta az igazgató.

Kiemelte, a Gazdanapok ÁSZAI elnevezésű diákvetélkedőt, amelyre a régió mezőgazdasági középfokú intézményeiben tanuló diákokat hívták meg. A verseny során a tanulók bepillantást nyerhetnek a másik intézményben folyó szakmai képzésbe is, ezzel átfogóbb képet kaphatnak a mezőgazdaság egyes ágazatairól.

Tavaly először, a partnerországi kezdeményezés keretében a nemzetköziséget is erősítették. A tavalyi meghívott Horvátország volt, idén Székelyföld lesz a rendezvény díszvendége. Az Erdélyből érkezők mellett Németországból, Horvátországból és Szlovéniából is jönnek kiállítók.

Végh Gábor vásárigazgató érdekességként megemlítette, hogy a vásár legfiatalabb kiállítója egy ötéves kisfiú lesz, aki kisállattenyésztőként lesz jelen.

Még várják a jelentkezőket a Szentlőrinci Vágtára

Immár nyolcadik alkalommal ad otthont a Szentlőrinci Gazdanapok a Nemzeti Vágta előfutamának, a Szentlőrinci Vágtának. A baranyai lovasok a rendezvény utolsó napján, augusztus 4-én mutatkozhatnak majd be. A verseny fél 12-kor kezdődik, míg a döntő futamra délután 4 órakor kerül sor a vállalkozói központ vásárcentrumában, a vágtapályán. A nevezési határidő a verseny reggeléig tart, ám mivel csak tíz versenyző lovas és ló nevezését tudják fogadni, ezért célszerű mihamarabb jelentkezni. A magyar tradíciókra épülő, nagyszabású, történelmi hangulatú lovasverseny budapesti döntőjében tavaly Pogány, Kővágószőlős és Cserdi lovasai képviselték megyénket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában