piaci viszonyok

2019.09.10. 07:00

Átázott a csarnok, orvosolják az épületszerkezeti problémákat

A komlói vásárcsarnok felújítása során épületszerkezeti problémákra derült fény – a tervezettnél több önrészt kell biztosítania az önkormányzatnak a fejlesztéshez.

Wald Kata

Újabb épületszerkezeti problémákat tártak fel a kivitelezők a komlói vásárcsarnok korszerűsítése során – a beruházás befejezésének határidején mindez nem változtat, az önkormányzatnak viszont a tervezettnél több saját forrást kell biztosítania a fejlesztéshez.

Mint ismeretes, a teljesen megújuló csarnok műszaki átadására várhatóan októberben kerül sor, az adventi hetekben pedig már visszatérhetnek a vevők és az árusok is a mai kor igényeinek addigra mindenben megfelelő létesítménybe.

A munkálatok során az derült ki, hogy az elmúlt évek alatt lehullott csapadékmennyiség az épület leromlott tetőszerkezetén keresztül a falazatokat is átáztatta – a műszaki ellenőrök megállapították, hogy az eredetileg tervezett vakolatjavítás és festés nem oldaná meg a falszerkezetek állékonyságának megóvását. Azért, hogy a belső határoló falazatok átnedvesedése ne okozzon további felületi átszivárgást és penészedést, egy, az átszellőzést biztosító előtétfal alkalmazását javasolták – ennek költsége mintegy 15 millió forint.

Így az eddig kalkulált 82 millió forint helyett mintegy 97 millió forint hitelt venne fel az önkormányzat, a legutóbbi képviselő-testületi ülésen született döntés szerint.

Kormányzati támogatást kaptak

Mint ismeretes, Komló mintegy félmilliárd forint európai uniós pénzt nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretéből a vásárcsarnok régóta esedékes felújítására. A közbeszerzési eljárásokra beérkezett ajánlatokból azonban kiderült, hogy a költségek jelentősen meg fogják haladni az eredeti pályázat összeállításakor tervezett összeget. Az önkormányzatnak mintegy 200 millió forintnyi saját erővel, fejlesztési hitellel kellett volna kiegészíteni a költségvetést. Nemrég azonban közel 140 millió forintos kormányzati támogatást kapott Komló beruházás megvalósítására – csökkentve ezzel az összeggel a város önrészét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában