micimackó kedvence

2019.10.26. 07:00

Jókedvvel kóstolták a baranyai mézeket

Akác, hárs, repce, napraforgó és gesztenyemézet is kóstolhattunk tegnap a pécsi Kossuth téren, a Nemzeti Agrár­gazdasági Kamara megyei szervezetének promóciós eseményén.

Tóth Viktória

Idén is folytatja nagyszabású méz promócióját a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Baranya Megyei Szervezete „IDEMÉZZ!” címmel. Pénteken Pécsen, a Kossuth téren állították fel kis sátrukat, s az arra járókat invitálták, hogy ízleljék meg a minőségi baranyai mézet. Fiatalok és idősebbek egyaránt szívesen kóstolgattak, egy anyuka, akinek kisfia eszegette a finomságot elmondta, hogy a nagypapa is méhészkedik, így a családtagok nagyon kedvelik a mézet.

Az eseményen Rittlinger József, a NAK Baranya Megyei Elnöke, Őri László a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke, May Gábor, az OMME baranyai szaktanácsadója és Müllerné Juhos Bernadett megyei kormányhivatal főigazgató fogalmazta meg kapcsolódó gondolatait. Rittlinger József elmondta, hogy a mézfogyasztás népszerűsítésében a NAK megyei szervezete eddig is szerepet vállalt és ezután is számíthatnak rá a baranyai termelők. Ugyanis mintegy 800 baranyai méhész gazdagítja a kamara tagságát.

– A Kamara és az OMME együttműködése nem újkeletű, több területen is segítjük a méhészek munkáját. Részt veszünk a Európai Mézes Reggeli programban, keretében a baranyai méhészegyesület gyermekek százai számára juttat el kamarai tagjaink segítségével mézet – mondta Rittlinger József.

– A fogyasztóvédelem szakemberei arra figyelnek, hogy hamis méz ne kerüljön a polcokra, egészséges, hazai mézet fogyasszunk – mondta Müllerné Juhos Bernadett. – A méznek rendkívül jó élettani hatása van, 2010 óta 40 gramm/főről 1 kilogramm/főre emelkedett a magyarok éves fogyasztása. Ám a hazai méz körülbelül 80 százaléka még mindig külföldre kerül.

May Gábor a rendezvényen felhívta a figyelmet, hogy bár az emberek többsége csak természetes édesítőként gondol a mézre, ám az sokkal több annál. Hiszen az egészséges hazai termék a tél előtt az emberi szervezetet felkészíti az influenzás időszakra.

Tovább ösztönzik, támogatják a magyar méhészeket

Az elmúlt néhány évben csökkenni kezdett a méhészek száma, mert egyre nehezebb méheket tartani – közölte az OMME elnöke júliusban. Ám még mindig mintegy 20 ezer család foglalkozik méhészettel, s 1,2 millió méhcsalád van hazánkban. A közelmúltban Nagy István agrárminiszter bejelentette, hogy az európai unió által elfogadott új magyar méhészeti nemzeti program az előző ciklushoz képest több mint 20 százalékos többlettámogatást tesz lehetővé a következő három évre, közel 6 milliárd forint együttes hazai és uniós forráskerettel. Emellett a magyar méhészek az idén méhcsaládonként 500 forint támogatáshoz jutnak, jövőre ezt az összeget 1000 forintra emelik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában