gazdaság

2020.09.21. 16:55

Kevesebb építményadóval számol a város

A keddi közgyűlés egyik napirendi pontja az építményadót érintő változással kapcsolatos. Az önkormányzatok idén július közepétől ugyanis már nem vethetnek ki építményadót a reklámhordozókra – a koronavírussal kapcsolatos kormányzati intézkedések egyikeként így könnyítve a vállalkozások terhein.

HLB

Fotó: MTI

Pécsen jelenleg huszonhat vállalkozás hirdet különféle szolgáltatást csaknem ezer nyilvános felületen, azaz köztéri reklámhordozón. Ezek közé tartozik például az óriásplakát, a hirdetőoszlop, az utcabútorok, a CityLight vagy CityBoard formátumú eszközök, a hirdetőtáblák, az információs vitrin, a molinók, a megállító táblák és minden olyan tárgy, eszköz, berendezés, ami gazdasági reklámot tartalmaz.

Az önkormányzatok számára 2018 januárjától nyílt lehetőség arra a helyi adókról szóló törvény akkori módosítása révén, hogy építményadót vessenek ki a reklámhordozókra. A törvény vonatkozó módosítása miatt a pécsi önkormányzat ugyanakkor mintegy 45 millió forintos bevételkieséssel számol az idei évre vonatkozóan, míg a jövő év egészére 100 millió forintos hiánnyal kalkulál.

A várost irányító koalíció számításai szerint gépjárműadóból is 480 millió forinttal kevesebb folyik a kasszába az idei esztendőben. Lehet, hogy az önkormányzat nem örül a bevételkiesésnek, de az érintett vállalkozásoknak nyilván jól jön kiadásaik mérséklése...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában