előrelépés?

2020.11.30. 07:00

Fejlemények várhatók az új vásárcsarnok ügyében

Végérvényesen pont került a helyi ős- és kistermelők piacra jutásának megsegítésére, logisztikai támogatására még 2012-ben alapított Patrónus Kft. végelszámolására, noha a cég eredetileg kitűzött céljait az utóbbi években már a Patrónus Szociális Szövetkezet látja el – heti rendszerességgel szervezve termelői piacokat a városban. Ugyanakkor a vásárcsarnokban áruló kereskedők egyelőre továbbra sem látják az új piac átadásáig tartó átmeneti állapot kapcsán felmerült problémáik megoldását. Az önkormányzat szerint a héten újabb egyeztetésre kerül sor, ahol a bérlők (azaz az árusok) megismerhetik a városháza legfrissebb álláspontját.

A pécsi és Pécs környéki ős- és kistermelőkre is rájár a rúd mostanság, hiszen nemcsak a koronavírus-járvány, hanem az új vásárcsarnok építése kapcsán is bizonytalanság övezi jövőjüket. Mint ismert, a jelenlegi vásárcsarnok területét a kereskedőknek 2021. június 30-ig el kell hagyniuk, az új piacközpont azonban legkorábban csak 2022 nyarán készülhet el. Jelenleg nincs kijelölt terület a bérlők elhelyezésére, nem tisztázott, hogy a köztes időben hol, milyen feltételek mellett folytathatnák tevékenységüket.

Az ügyben aláírásgyűjtést is indítottak a kereskedők, hogy ne kelljen átmeneti, ideiglenes területre költözniük, amíg átadják az új komplexumot, legutóbb pedig a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Baranya Megyei Szervezete és a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara fogalmazott meg közös állásfoglalást, amelyből egyebek mellett kiderül, hogy a szakemberek javaslata szerint is az lenne az ideális megoldás, ha a régi létesítményből egyből az újba költözhetnének az árusok.

Mostani megkeresésünkre – hogy miként állnak az egyeztetések a bérlők (árusok) és a város között ez ügyben – sajnos csak szűkszavú választ kaptunk az önkormányzattól. A városvezetés szerint szakértők bevonásával vizsgálják, hogy a 2021–2027 közötti uniós pályázatok felhasználásával milyen megoldást tud kínálni a pécsi árusok logisztikai támogatására.

– Ez a beruházás a Vásárcsarnok fejlesztésének második ütemét jelenti majd. A Vásárcsarnok-projekt kapcsán több területen is várható előrelépés a következő hetekben, de erről – ahogy azt a bérlők küldöttjeinek megígértük – elsőként a piaci árusok képviselőit tájékoztatjuk. Velük várhatóan a héten folytatódik az egyeztetés – közölték lapunkkal.

Jelen pillanatban tehát úgy tűnik, hogy a városvezetésnek vannak elképzelései a problémák megoldását illetően, ám azokat egyelőre nem kötötték az orrunkra. Ugyanakkor a szűkre szabott válaszból kiderül az is, hogy a jövőben pályázati forrásokból kívánják majd menedzselni a kereskedők (logisztikai és egyéb felmerülő) problémáit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában