polémia

2021.01.08. 07:00

Az iparűzési adót nem elvették, hanem a kis cégeknél marad

A nemzeti oldal szerint a balliberális önkormányzatnak a kis- és középvállalkozások forintjai kellenének akkor, amikor a több iparűzési adót akarnak tőlük a veszélyhelyzetben, miután a kormány a kis cégeknek segített az adó megfelezésével. Biztosokra, tanácsnokokra, megemelt képviselői fizetésekre is van pénze a városnak – vélik.

Bóka Máté

Fotó: Török János

A Mindenki Pécsért Egyesület városházi frakciói szerint a kormány „2 milliárd forinttal rövidítette meg Pécset, amikor a kis- és középvállalkozások iparűzési adójának felét egyetlen mozdulattal kikanalazta az önkormányzat zsebéből”.

Csizmadia Péter, a Fidesz frakcióvezetője szerint azt viszont nem említik meg, hogy a pénz nem kerül a kormányhoz, hanem a polgároknál marad, azoknál, akik a legtöbb pécsinek munkát adnak, de gazdaságilag a legsérülékenyebbek. A nagyvállalatoknak továbbra is annyit kell fizetniük, mint eddig. Ha hinni lehet a baloldali közlésnek, akkor a kis- és középvállalkozások egy ilyen évben is kétmilliárd forintot dobnak be iparűzési adóban, miközben a baloldali önkormányzat tanácsadókra, biztosokra, megemelt cégvezetői és képviselői fizetésekre, politikusoknak kreált állásokra költ.

– A baloldali logika szerint tehát a pécsi kis cégeknek több adót kellene fizetniük, ami alapján felmerül a kérdés, hogy a pécsiek vajon hagyják-e azt, hogy a balliberálisok a mostani adócsökkentést ellensúlyozandó jövőre nagyobb mértékű adó emelésbe kezdjenek, miközben a saját javadalmazásukról nem mondanának le még részben sem? – kérdezi Csizmadia.

A téma kapcsán egy 2019-ből származó, Péterffy Attila jelenlegi polgármesternek a választás kampányban kiadott sajtóközleménye is beszédes. Amikor ezzel az előző városvezetést támadta, akkor aligha gondolta, hogy maga adja meg a megoldást arra, miként lehet a kieső adóbevétel pótolni. A politikus azt ígérte, hogy fokozatosan csökkenti majd az ingatlanadót, pénzügyi lehetőségét így vázolta: „Amennyiben semmi mást nem tennénk, csak az önkormányzat és cégei által a mai nap­ig fenntartott zsíros ügyvédi és tanácsadói megbízásokat leállítanánk, már érdemben tudnánk ezt az adóterhet csökkenteni a pécsiek érdekében”.

Az ingatlanadót nem csökkentették

A baranyai megyeszékhely megválasztott polgármestere beígérte ugyan az ingatlanadó fokozatos csökkentését, de a beiktatása után, 2019. végén sem tett ilyen irányú konkrét lépéseket annak érdekében, hogy 2020-ban kevesebbet fizessenek a pécsiek. Ezt akkor még a városvezetéssel nem szimpatizálók is betudhatták annak, hogy kevés ideje volt ahhoz, hogy egy ilyen döntést meglépjen. 2020-ban viszont már sokan számítottak rá, hogy a járványhelyzet miatt némi adócsökkentéssel is segíti a pécsi lakosokat a baloldal, de az önkormányzat 2020-ban sem döntött arról, hogy legalább valamennyivel kevesebbet kelljen 2021-ben fizetniük a pécsieknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában