Fogyasztóvédelem

2021.11.28. 13:45

Az interneten rendelt ajándék óvatosságot kíván

A boltok ünnepi díszbe öltöztek, indul a karácsonyi roham az üzletekben.

Wald Kata

Automatikusan generált description

Automatikusan generált description

Egyre többen vannak azonban, akik inkább a neten böngészve keresnek szeretteiknek meglepetést, bízva abban, hogy a megrendelt termék meg is érkezik időben.

– A fogyasztók az interneten böngészve könnyen köthetnek ki külföldi székhelyű webáruházakban, ahol a hazai kínálatban akár el sem érhető termékekre találhatnak rá. Ezért is fontos tisztában lenniük a határon túlról rendelés kockázataival, és ismerniük a probléma esetén rendelkezésre álló megoldásokat – hívja fel a figyelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Erre nyújt megoldást az Európai Fogyasztói Központ, amely 29 európai ország – az uniós tagállamok mellett az Egyesült Királyság, Izland és Norvégia – vállalkozásaival szemben felmerülő, határon átnyúló panaszok esetén nyújt ingyenes szakmai segítséget és idegen nyelvű támogatást. A szaktárca tájékoztatása szerint a magyar EFK a külföldi társszervezetek közreműködésével egyebek mellett jótállási-szavatossági jogviták megoldásában, hibás vagy elmaradó teljesítések orvoslásában jár el eredményesen, de hathatósan lépnek fel a szándékos megtévesztésekkel szemben.

Ezenkívül tanácsadással is foglalkoznak. Közreműködésüknek köszönhetően az idei évben november közepéig 155 magyar vásárló kapott vissza összesen 6 millió forintot. – Az internetes rendelésekkel kapcsolatban fontos tudni, hogy a weboldal címének .hu végződése vagy a magyar nyelvű szövegek, termékleírások nem feltétlenül jelentik azt, hogy az üzemeltető hazai vállalkozás – hangsúlyozza az ITM.

Jó tudni azt is, hogy a magyar fogyasztókat akkor is megilleti a jog, hogy a vételtől 14 napon belül indoklás nélkül elálljanak, ha más uniós tagállamban bejegyzett vállalkozás webshopjában vásároltak. A visszaküldés költsége ekkor a fogyasztót terhelheti, ám garanciális probléma esetén, ha a minőségi kifogás jogosnak bizonyult, ez az összeg is visszajár.

Külföldi rendeléskor érdemes fontolóra venni azt is, hogy a termék kedvező vételára és a kiszállítási költség együtt is olcsóbb-e a hazai beszerzésnél.

Ezek is érdekelhetik