növekvő színvonal

2021.11.23. 07:00

Profi körülmények között tanulhatnak az építőipar leendő dolgozói Pécsett

A következő években várhatóan többszörösére emelkedik az építőipari tanulók száma, akik a képzésükben közreműködő, jelentős állami támogatásban részesülő szervezetek által jobb, modernebb körülmények között tanulhatják meg a szakmát.

Rajnai-Zsíros Krisztina

20210519 Debrecen Fotó: Matey István MI Hajdú-bihari Napló Kőműves szakvizsga a Debreceni SZC Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskolájában.

Fotó: Laufer László

Az elkövetkezendő időszakban jelentős változásokon fog keresztülmenni az építőipari iskolai és gyakorlati oktatás, ugyanis újabb állami támogatást kapnak majd a közreműködő szervezetek, beleértve a szakképzési centrumokat is. Több forrás áll majd a rendelkezésre modern technológiájú gépek beszerzésére és műhelyek felújítására, ezáltal sokkal magasabb színvonalon, professzionálisabb körülmények között tudják majd a tanulóknak megtanítani a szakmát.

Pécsett, az építőipari szakmunkás tanulók a másodévtől a Baranya Megyei SZC Pollack Mihály Technikum és a helyi cégek által megalapított nonprofit kft.-nél, a Baranya Megyei Építőipari Ágazati Képzőközpontban fogják teljesíteni a gyakorlati képzésüket. Az együttműködésnek köszönhetően sokkal intenzívebb és dinamikusabb oktatást fognak kapni a tanulók, mint az elmúlt évtizedekben. A képzőközpontban megújul a teljes eszközpark és a műhelycsarnokokat is 21. századira újítják fel.

Magyari Csaba, a baranyai Építőipari Technológiai Klaszter alelnöke elmondta, ezt követően az ő foglalkoztatásuk a cégeknél is sokkal színvonalasabb lesz, hiszen több mindent fognak tudni megtanulni a képzés során, mint eddig.

– Az építőipar is sokat változott az elmúlt években, sokkal innovatívabb lett, több munkafolyamatot gépesítettek, megváltozott a technológia, új anyagok jelentek meg. A szakmák is változóban vannak, például a kőműves szakma is több részre oszlott. Ma már külön van szerkezetépítő, burkoló, szigetelő, régen ezeket mind a kőműves végezte – mondta Magyari Csaba. Az építőiparra mindig is szükség volt, és szükség is lesz, de az elmúlt három évtizedben nagyon mostoha volt a szakma, a szakembereket nem becsülték meg, de talán most kezdenek rájönni az emberek, hogy mennyire fontos a munkájuk. Hálásnak nem mondható, hiszen bármennyire hihetetlen, az építőiparban dolgozók mínusz 10 fokban és a plusz 40 fokban is dolgoznak – tette hozzá a szakember.

Emelkednek az ösztöndíjak

Baranya megyében körülbelül 20 minősített cég tudja a tanulókat gyakorlati oktatásban részesíteni, de a következő években sokkal több közreműködő vállalkozásra lesz szükség, hiszen a diákok száma pár éven belül meg fog többszöröződni. Ezt mutatja az is, hogy az idei évben majdnem kétszer annyi tanuló felvételizett a Baranya Megyei Szakképzési Centrum Pollack Mihály Technikumba, mint korábban, és az idei nyílt napon is óriási volt az érdeklődés.

Az ösztöndíjak összege is jelentősen emelkedni fog már az első évtől is. Minden tanuló havi 16 ezer 740 forintot kaphat, a másodikban 100 ezer 440, a harmadikban is minimum 120 ezer forintban részesülhet, az utolsó évben a sikeres vizsgát követően több száz ezer forint sikerdíjat kaphat a tanuló és a duális képzést folytató vállalkozó is. Mindezeken felül a Baranya Megyei Építőipari és Technológiai Klaszter is fel fogja karolni a kiemelkedően teljesítő tanulókat, akár több tízezer forinttal kiegészítve a havi ösztöndíjukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában