Hatékony, új adónemet javasol a kamara

2022.07.15. 07:01

A szakma se tudja megjósolni, meddig nő az építőanyag ára

Meredeken nőnek az építőanyagárak, lehetetlen megjósolni, hogy mikor lesz vége - többek közt ennek hatásairól is értekeztek a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által menedzselt Építőipari Technológiai Klaszter tagjai a legutóbbi ülésükön.

Fotó: Lang Róbert

A drasztikusan növekvő infláció és az orosz-ukrán háború adta a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (PBKIK) által menedzselt Építőipari Technológiai Klaszter legutóbbi ülésének témáját - a klasztertagok aktuális piaci helyzetét vitatták meg a résztvevők. 

A PBKIK ülésről készített összefoglalója szerint a tagok egybehangzóan kijelentették, hogy meredeken nőnek az építőanyagárak, lehetetlen megjósolni, hogy mikor lesz vége. Az ajánlataikat úgy kell elkészíteni, hogy az áremeléseket figyelembe veszik, és ezeket kénytelenek áthárítani a megrendelőkre. Akik tudtak készletet felhalmozni, szerencsésebb helyzetben vannak – amíg a készlet tart, addig tudják tartani az olcsóbb árakat. 

Az ülésen elhangzottak szerint az új szerződéskötéseknél lényeges a rugalmasság, hiszen sok esetben több alkalommal is kell módosítani a megállapodások szövegén. 

A háború okozta nehézségek is szóba kerültek - ezek elsősorban az ellátási láncok megszakadásában, az áruk más útvonalon történő beszerzésében keresendők. A negatív hatások ellenére a tagok elmondták, hogy kapacitásaik több hónapra előre le vannak kötve.

A kamara által szervezett pályaorientációs tábor részleteiről is hallhattak tájékoztatást az ülés résztvevői - a kétszer egyhetes programban egy nap a gyerekeknek lehetőségük lesz klasztertagokat meglátogatni, a cél, hogy megismerkedhessenek az építőipari vállalkozásokkal, szakmákkal.

Mindezek mellett a klasztertagoknak bemutatták a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által indított "Vállalkozz fenntarthatóan!" programot, amely olyan fenntarthatósági ismereteket ad át a kis- és középvállalkozásoknak, amelyek új elemekkel gazdagíthatják a vállalkozások tudatos döntéshozatalát.

Hatékony, új adónemet javasol a kamara

Tájékoztató fórumot szervez a Kisvállalkozások Tételes Adóját (KATA) érintő törvénymódosítás részleteiről a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara - amint elérhető lesz a módosító rendelet, tájékoztatják a részletekről a vállalkozásokat. 

- A Kamara az egyeztetések során nem a most megjelent szabályozást képviselte - emelték ki. - Baranyában a mikrovállalkozások aránya nagyon magas, ezért azt javasoltuk, hogy amennyiben a KATA szabályait – a visszaélések okán – változtatják, akkor az érintett vállalkozói kör számára egy, a KATA-hoz hasonló, vagy annál még kedvezőbb költségű, az adminisztrációt minimális szinten megkövetelő adónemet alakítsanak ki és vezessenek be - hangsúlyozták. - Kamaránk az előzetes szövegezés alapján folytatja a korábban megkezdett egyeztetéseket a baranyai adózási szakértőkkel és az érintett kisvállalkozókkal, valamint javaslatcsomagot készít a KATA szabályozás és a mikrovállalkozások, egyéni vállalkozások számára hatékony új adónem kialakítása érdekében - tette hozzá a PBKIK.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában