Őszi gombadömping

2022.10.12. 16:35

Alapszabály: a gombát mindenképpen be kell vizsgáltatni

Gombadömping van az erdőkben, ez látszik is a pécsi vásárcsarnok ingyenes gombavizsgálatán. Kígyózó sorban állnak a fiatalok, idősek, hogy ellenőriztessék gyűjtésüket.

Zsigmond József

Fotó: Laufer László

A sok csapadék és a hőmérséklet kedvezett a gombáknak. Mint mondták, van belőle rengeteg az erdőkben, mezőkön. Ez látszik a pécsi vásárcsarnokban, ahol kígyózó sorok állnak az ingyenes lakossági gombavizsgálaton. Nem meglepő, mint mondja egy idősebb nő. Idén olyan gombákat is látott, amiket nem ismer. Hozzátette, ő csak olyanokat szed, amiben biztos, de azért minden alkalommal bevizsgáltatja gombaszakértővel. Mint láttuk, nem csak idősek, hanem fiatalok is érkeznek. Egy fiatalember több gombát hozott magával, amelyet a kirándulásuk során gyűjtöttek össze barátaival. Elmondta, hogy nem tartja magát nagy gombásznak, de szeret az erdőben sétálni, és most a barátaival gombát is gyűjtöttek. 

Őzlábakat szedtünk, megnéztük az okostelefonunkon, említi a fiatalember, mikor a gombaszakértő szobájába lép be. Később megtudtuk, nem tévedett, egy-két gomba a szemétkosárban végzi, de az ok, hogy az őzlábgomba kukacos volt.

– A gombaszedők aranyszabálya, hogy a gombát minden alkalommal ellenőriztessük szakellenőrrel, de egy másik szabályt is érdemes megjegyezni – említi a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága egy közleményében: az általunk nem ismert, vagy mérgező fajokat ne sose tapossuk el, ne rúgjuk ki.

Mint írták, az erdőtalaj minden köbcentiméterét gombafonalak szövik át, és kapcsolatba lépnek a fák gyökereivel. A gomba így segít a növény számára a víz és tápanyagfelvételben, míg a fa szénhidrátokat, aminosavakat juttat a gomba részére. Vagyis, minden gombára szükség van, a mérgezőre is.

Védett az őzlábgalóca 

A Duna-Dráva Nemzeti Park a nagydorogi Szenes legelőjét extenzív legeltetéssel kezeli, ami kedvez az őzlábgalóca életfeltételeinek. A nemzeti park a napokban számolt be róla, hogy a legelőn, természetvédelmi őreiknek az idei évben sikerült megfigyelni a Dél-Mezőföldön is ritka gombafaj néhány példányát. Az őzlábgalóca ehető, de mivel 2005 óta védett, így nem gyűjthető, természetvédelmi értéke ötezer forint. Az őzlábgalóca nagy termetű, fehér színű, gyapjas, pikkelyes kalapú és tönkű, jól fejlett gallérral rendelkező gombafaj.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában