Ünnepi készülődés

2022.12.10. 19:39

Az elállási jog nem mindig a legjobb megoldás

Az ünnepi készülődés jegyében az év utolsó hónapjára koncentrálódik a vásárlások jelentős hányada.

W. K.

Fotó: Adelaides

 Mostanra a boltok ünnepi díszbe öltöztek, megkezdődött a karácsonyi roham az üzletekben. Egyre többen vannak azonban, akik inkább az interneten böngészve keresnek szeretteiknek meglepetést, bízva abban, hogy a megrendelt termék meg is érkezik időben. Sokan tisztában vannak az indokolás nélküli 14 napos elállási joggal, de fontos tudni, hogy ez a szabály csak az Európai Unión belüli székhellyel rendelkező vállalkozások tekintetében érvényesíthető. Ezenkívül van több kivétel is, amikor ez a jog nem gyakorolható: ide tartozik az az eset, ha az eladó nem vállalkozás, hanem magánszemély.

Nem lehet elállni a vásárlástól akkor sem, ha zenét, filmet vagy számítógépes programot tartalmazó, lezárt csomagolású CD-t vagy DVD-t vettünk, és a csomagolást már felbontottuk. Ugyanez a helyzet azokkal a zárt csomagolású termékekkel, amelyek az átadást követő felbontás után már egészségvédelmi vagy higiéniai okból nem küldhetők vissza – mint például egy elektromos fogkefe. 
Fontos azt is tudni, hogy nem lehet visszaküldeni az internetről rendelt, olyan nem előre gyártott, tehát egyedi terméket, amelyet a fogyasztó személyére szabtak vagy kifejezett kérésére, utasításainak megfelelően állítottak elő. Ilyen lehet egy póló vagy bögre, amikor mi magunk kértük, hogy valamilyen képpel, felirattal stb. lássák el.
 

– A webáruházban történő vásárlás esetén alaposan olvassuk át a webáruház általános szerződési feltételeit, így különösen a szállítási határidőkre, költségekre és az indokolás nélküli elállási jog gyakorlására vonatkozó rendelkezéseket

 – javasolják a fogyasztóvédelmi szakemberek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában