Ne hagyd fázni a nyaralót!

2022.12.11. 07:00

Különösen sokba kerülhetnek a gondatlanságból eredő fagykárok

Miután az első hó is leesett a megyében, itt az ideje a télen nem látogatott nyaralók, hétvégi házak téliesítésének is. Soroljuk, mire is terjedjen ki a figyelmünk.

Sz. Zs.

Úgy tűnik, hiába a rendőrség és a biztosítók visszatérő figyelemfelhívása, esztendőről esztendőre ezrek kényszerülnek a fagykárok miatt kisebb-nagyobb javításra nyaralójukban, hétvégi házukban. Mivel megyénkben az átlagnál is több népszerű üdülőkörzetben, illetve szőlőhegyen találunk ilyen ingatlanokat, nem árt újra és újra felhívni a figyelmet az értékmentő teendőkre.
Az első, megelőző lépést persze már az építéskor kellett megtenni a vezetékek, csatornák kellő mélységre helyezésével, hiszen keményebb teleken a fagyhatár akár az egy métert is megközelítheti. A legnagyobb veszély vízvezetékeinkre leselkedik, így a legfontosabb a főcsap elzárása. Amit mindig kövessen a többi csap kinyitása (és nyitva hagyása), a víz leengedése a teljes rendszerből – beleértve a bojlereket, vécétartályokat is. Ne feledkezzünk meg a kerti csapokról, locsolórendszerekről és a vízóraaknáról, az óra kellő szigeteléséről sem. Még kevesebben gondolnak rá, de egy korábbi – észre sem vett – dugulás miatt akár a lefolyó- és csatornarendszerben is keletkezhet szétfagyást okozó jégdugó.

Sokan itt meg is állnak, ám hasonlóan fontos a nyílászárók, a tető és ereszek, a kémény és külső burkolatok ellenőrzése, a vizet-jeget megfogó esetleges repedések, hézagok időben történő kijavítása, szigetelése. Célszerű a dugaljakból kihúzni az összes elektromos berendezést, áramtalanítva az egész ingatlant – a kivétel a riasztórendszer életben tartása, ha rendelkezünk ilyennel.
Már a biztonságot is szolgáló, megelőző intézkedés az értéktárgyak, drágább, de könnyen mozdítható műszaki cikkek, emellett az élelmiszerek hazavitele. Érdemes az ott maradó ruhákat, textíliákat jól záródó zsákokba csomagolni, a bútorokat fóliával letakarni, majd nedvesség- és szagelnyelő, kártevőirtó termékeket elhelyezni az épületben.

A biztosításról se feledkezzünk meg!
A biztosítótársaságok összességében évente több száz millió forintot fizetnek ki a lakás- és nyaralófeltörések kárvallottainak. Utóbbiak esetében a tél végi hónapok harmadával ugranak ki a többi közül, legtöbben csak jóval az esetet követően, a tavaszi újbóli birtokbavételkor fedezik fel a nem várt látogatók nyomait. Ezért is fontos, hogy nyaralónkra, hétvégi házunkra is megfelelő biztosítást kössünk, gondolva az ott tárolt ingóságokra, sőt, ha van, a garázsban, tárolóban, műhelyben lévő értékekre is.
Baranyában különösen, hiszen a megye Budapest, Heves és Borsod mögött a biztosítók adatai szerint Somoggyal, vagyis a Dél-Balatonnal párban a negyedik legfertőzöttebb régió az ingatlanfeltörések listáján.
 

 

Címkék#nyaraló

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában