Akkor is lehet gond, ha szépen megterem

2023.02.20. 16:59

Kiszorulhat a magyar piacról a málna, Baranyában tizenegy hektáron termesztik

Végnapjait éli a magyar málna, adta hírül a közelmúltban az egyik országos hírportál. A magyar piacról való kiszorulás okait összefoglaló cikk kapcsán néztünk körbe Baranyában.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Kuklis István

Néhány éven belül teljesen kiszorulhat a magyar málna a hazai piacokról, melynek egyik oka, hogy a tőkék rosszul viselik a változó klímát, másrészt – és ez a nagyobb baj – a termelők nem találnak munkaerőt a gyümölcs leszedésére. A málna rendkívül kézimunkaerő-igényes kultúra, így az előállítása meglehetősen drága. A telepítés tőkeigénye is nagyon magas, akárcsak az éves forgótőkeigény, főleg a zöldmunkák és a betakarítás idején. 

Míg az 1980-as években csaknem hétezer hektáron 25-30 ezer tonna málna termett hazánkban, addig az ezredfordulóra mintegy 1500 hektárnyi területre és 10-15 ezer tonnára zuhant az itthon termesztett gyümölcs mennyisége. Ami pedig a jelenlegi adatokat illeti, a magyarországi termőterület mára alig éri el a 100 hektárt, köztük a legnagyobb málnásokat Nógrád, Zala és Baranya vármegyékben említi a cikk. Mint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Baranya Vármegyei Szervezetétől megtudtuk, szűkebb hazánkban 11 hektáron termesztik a gyümölcsöt, ám a kamara csak két termelővel áll kapcsolatban, ők igényeltek területalapú támogatást. A többi gazda valószínűleg nem baranyai, csak a málnaültetvénye van Baranyában.

A Pyliske Start Állattenyésztési Szolgáltató Szociális Szövetkezet 1,3 hektár területen termeszt málnát Mecsekpölöskén. Vezetője, Szücs Balázs elmondta, egy átlagos évben 4 tonnát tudnak leszedni ekkora területről, de a tavalyi évben már gondok adódtak a szedéssel, nem volt elég munkaerő, így sok maradt fenn a töveken. Egy hazai fajtával, a fertődi zamatossal dolgoznak, amely közepes termésátlagot hoz. A terület fekvése egyébként jó, de mivel a csapadék eloszlása nagyon hektikus, a tavaszi nagy esőzésekkor még olykor belvízzel is küzdenek, míg nyáron a túlzott aszályos időszak okoz gondot. Az ültetvényt 2019-ben telepítették, 2021-ben közepes termésátlagot hozott, a tavalyi eredmény pedig eléggé elmaradt az átlagtól.

– Rengeteg munka van a málnával, sok odafigyelést igényel mind a zöldmunka, mind a szedés. Amivel az ország több pontján is küzdenek a termelők, azzal mi is. Mivel kicsi a terület, ezért nem érdemes beruházni egy szedőgépre. Rövid időn belül, kellő gondossággal, kézzel kell a gyümölcsöt leszedni, amelyre nem lehet munkaerőt találni, így a termés nagy része tavaly ottmaradt meg a töveken – mondta Szücs Balázs.

Nem kedvez a nyári aszály a málnának

A málna a legtöbb bogyós gyümölccsel együtt a kiegyensúlyozott közepesen magas hőmérsékletű klímát kedveli. A nemesítés mára kitermelt olyan fajtákat, amelyeket a melegebb éghajlaton is lehet termelni, de ennek ellenére sem kedvező a túl meleg, száraz, páramentes klíma a termelésnek. 2021-ben még 235 hektáron termeltek málnát hazánkban, a teljes leszüretelt mennyiség pedig 457 tonna volt. A KSH adatai alapján a málna exportja 2021-ben nem volt mérhető, miközben 341 tonna gyümölcsöt importáltunk. A frisspiacon is egyre jelentősebb teret hódít a lengyel málna, mely mára a 120 ezer tonna körüli termésével a hazai termelés százszorosára nőtte ki magát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában