Csúcsteljesítmény

2023.05.30. 18:34

Átadták a kormánytámogatással épült japán gyárat Pécsen

A próbaüzem már zajlik, a nyár folyamán pedig várhatóan már élesben fog működni a 15 milliárdos befektetéssel létrejött pécsi Seiren-gyár. Az eseményen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a japánok világgazdasági és világpolitikai szempontból is nehéz időszakban hajtották végre a fejlesztést. Hoppál Péter pécsi parlamenti képviselő a japán–magyar közös munkát emelte ki.

B. M.

Fotó: Laufer László

Kedden délután ünnepélyes keretek között adták át a japán Seiren Ltd. 15,2 milliárd forintból felépített pécsi gyárát, amelyhez az Orbán-kormány 4,6 milliárd forintos támogatást biztosított.

A Seiren ezzel 170 munkahelyet hozott létre a baranyai vármegyeszékhelyen, a gyár nem csupán egy üzem a többi között, hanem a japán cégnek ez az első európai üzeme. A tervek szerint Pécsenévente két és félmillió méter üléshuzat készülhet majd.

A Seiren elnöke optimista

A gyáravatón a Seiren Co., Ltd. elnöke azt mondta, hogy 2021 elején döntöttek Pécs mellett, azóta több mint két mozgalmas év van mögöttük, rengeteg dolog történt, a koronavírus-járvány és a háború miatt nehézségekbe ütköztek és az autóipar is nehéz két éven van túl.

– De végre elértük a célunkat és az autóipar is kezd magához térni, amely nagy változás előtt áll az elektromos átallással. Ezt sokan lemondásként élik meg, de szerintünk ez egy újabb lehetőség a kitörésre, a pécsi központtal sokkal optimistábban látom a jövőt, mint eddig. Remélem, sokat ad majd hozzá a pécsiek életéhez és nemzetgazdasági szempontból is fontos lesz Magyarországnak – mondta az elnök.

Masato Ohtaka, Japán magyarországi nagykövete szerint a fejlesztésben hitt a kormány, a magyar nagykövetség Japánban, sokat segített az önkormányzat és a pécsi egyetem is és tudomása szerint az utóbbi intézmény diákjait is foglalkoztatják majd az üzemben.

Kitért arra is, hogy egy új autó vásárlásakor fontos szempont a belső is, a gépjármű kiválasztásakor megtapogatjuk a textíliát is és ezért is egyre fontosabb lesz a belső minőség, mert ez „adhatja el” az új autókat.

Hoppál: japán-magyar közös munka volt

Hoppál Péter pécsi országgyűlési képviselő már a gyár érkezésének 2021-es bejelentéskor hangsúlyozta, jelentős regionális verseny zajlott annak érdekében, hogy a cég a baranyai vármegyeszékhelyet válassza.

A Magyar-Japán Parlamenti Baráti Tagozat elnöke a gyáravatót ünnepnapnak nevezte, ami két évvel azután történt meg, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter bejelentésével elindultak együtt azúton japánok és magyarok közösen a földrajzi távolságokat is áthidalva.

Fontosnak tartotta kiemelni, hogya 135 esztendős világcég az uniós piacra a Európai Unión belül hozta létre a gyártókapacitását, és ezen belül is Magyarországra és magyar helyszínek közül Pécsre jutott a választása, amit meg is köszönt a vállalat vezetőinek.

A vállalat világszerte az egészség-, a környezet-, a divatiparban és elektronikai területen is tevékenykedik, de autóipari beszállítóként működik – tette hozzá Hoppál Péter.

– Szintetikus bőrt állítanak elő, amely a valódi bőrtől megszokott minőséget tudja hozni, a cég vevőipedig a prémium autómárkák, amelyeknek teljes körű kiszolgálása válik lehetővé a pécsi fejlesztéssel – mondta. – A próbagyártás már elindult, a nyáron már sorozatgyártásba is fordulhat az üzem.

A fideszes honatya köszönetet mondott a kormánynak, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) vezetőjének, munkatársainak, Pécs városának és a japán nagykövetnekés Palanovics Norbert magyar nagykövetnek a beruházás létrejöttéhez.

 

Szijjártó: a keleti beruházásokért zajlik a verseny

–Olyan időszakban hajtotta végre a Seiren a pécsi fejlesztést, amely kifejezetten nehéz időszak volt világgazdasági és világpolitikai szempontból egyaránt, hiszen kétszer egymás után állt tetejére a világ –emelte ki hazánk külgazdasági és külügyminisztere, Szijjártó Péter.

A tárcavezető hozzáfűzte: az összes nehézség dacára is volt két folyamat, amelyek töretlenül haladtak előre: az autóipar forradalmi megújulása és a keleti vállalatok globális térnyerése, megerősödése.

– A keleti vállalatok kezdték el diktálni a tempót a beruházásokat illetően, ezért van éles harc a keleti vállalatok beruházásaiért, ebbe a versenybe a magyarok is beneveztek, és sikeresek is vagyunk. Magyarországot továbbra is vonzónak találják, Európában nálunk a legalacsonyabb munkát terhelő adókat, mi tiszteljük a keleti beruházókat és a politikai rendszerünk stabil – említette meg.

Leszögezte, akeleti vállalatok komoly hasznot húznak az itteni működésükből, de a magyar gazdaság is sokat profitált belőlük és a keleti beruházások nélkül a magyar gazdaság nem maradhatott volna növekedési pályán az elmúlt időszakban. Kitért arra is, hogy a tavalyi esztendőrekord év volt a külföldi beruházások tekintetében, amelyeknek 53 százalékát hozták a keletiek, azaztöbbet, mint a nyugatiak.

A pécsi gyár kapcsán elmondta, hogy a beruházást áthatja a fenntarthatóság, az itt készülő üléshuzatokatkörnyezetkímélő módon állítják elő, és mivel négyszer nagyobb a kopásállóságuk, ezért kevesebbet kell belőlük gyártani.

– Regionális verseny volt agyárért, több ország is szerette volna megkaparintani, de Pécs nyert egy világpiacot vezető céget. Pécsnek az is jó hír, hogy egy ilyen beruházás nem szokott megállni önmagában, jó referenciaként szolgál másoknak, és remélem, hogy a következő időszakban több hasonló beruházás bejelentésére kerülhet sor.

A gyárat japán gesztussal nyitották meg: egy szakés hordót ütöttek fel kalapáccsal, hogy így osszák meg a szerencsét egymás között az üzleti partnerek.

A pécsi polgármester nem volt ott

Bár a megyei önkormányzat, az iparkamara, a kormányhivatal és az egyetem részéről is több vezető is ott volt az eseményen, valamint japán üzletemberek közül is számosan megjelentek, Péterffy Attila, Pécs polgármestere nem vett részt az ünnepélyes megnyitón, pedig úgy tudjuk, kapott meghívót.

Péterffy MSZP-s gazdasági alpolgármestere, Ruzsa Csaba sem jelent meg az eseményen, helyettük egyik beosztottjuk érkezett, a gazdaságfejlesztési főosztály vezetője. Varga Péter azonban a hivatalos vendégek közül elsőként lépett le az eseményről, még az állófogadáson sem maradt ott.

Péterffy facebookos bejegyzései alapján annyi tudható, hogy délelőtt fogadta a japánokat a Városházán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában