2023.05.21. 14:41
Gyanút kelt, ha az epernek gumiszerű az állaga
Az epernek most van a szezonja, a gyümölcs nem csak ízletes, de egészséges is, mert nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, illetve gyulladáscsökkentő tápanyagokat. Fogyókúrázóknak, diétázóknak is ideális választás lehet, mert 15 dkg eper mindösszesen 43 kalóriát tartalmaz.
Fotó: Nagy Balázs
Jóllehet hazánkban csak az utóbbi hetekben kezdett érni a szamóca, a boltok polcain szinte egész évben megtalálható. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatója szerint az import szamóca leginkább Spanyolországból vagy Görögországból érkezik hazánkba, de egyre nagyobb mennyiségben szállítanak gyümölcsöt Észak-Afrikából is.
A vevőknek érdemes tudni, hogy a gyümölcs nemesítése során a legfőbb cél az, hogy az áru mutatós legyen, és a több napos szállítást is kibírja. Így született meg a „gumieper”, ami jól ellenáll az utaztatása során elszenvedett sérüléseknek.
A gyümölcsöt még nagyon zöld állapotban szedik le, nagyjából nyolcvan százalékos színeződésben – ez okozza, hogy a külföldi eper lehet, hogy tetszetős, de az íze messze elmarad a napsütötte hazaiétól.
A hazai eper megjelenésekor a hatóságok fokozottan ellenőrzik a piacokon árusított termékek minőségét és származását, az import ugyanis olcsóbb és koraibb is, ezért volt már arra példa, hogy a szezon kezdetén magyarként kínálták, jelentős felárral.
– A hazai szamóca általában április közepétől-végétől jelenik meg a piacon, az ennél korábban, itthon termesztettként árult termék gyanút kell, hogy keltsen – hívja fel a figyelmet a Nébih.
Azt is tudni kell, hogy általában a magyar árszínvonal jóval meghaladja az importét, ezért érdemes például a pult környékét is szemrevételezni, mert van, hogy ott tornyosulnak az üres spanyol vagy görög rekeszek.
– A hazai eper arról is felismerhető, hogy a színe pirosabb, az íze zamatosabb és mivel a termesztők többnyire éretten szedik – hiszen nem kell átutaztatniuk fél Európán –, húsa sem gumiszerű, mint sok esetben az import termékeknél – emelte ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.