Rendkívüli sajtótájékoztató

2023.05.22. 14:41

Pécsi lakásügy: a belső ellenőrök hiányosságokat találtak, de felelős nincs

Hiába nyomoz a rendőrség vesztegetés miatt a pécsi városházán a lakáskiutalási anomáliák miatt, hiába kaphattak lakásokat jogcím nélküliek és baloldali politikusok ismerősei is akár bérleti szerződés meghosszabbításával, Péterffy Attila polgármester vezetői a helyükön maradhatnak – ez derült ki a hétfői rendkívülinek nevezett MSZP-s alpolgármesteri sajtótájékoztatón, amelyen egy belső ellenőrzés eredményeit olvasták fel.

A Nyőgéri alpolgármester felügyelete alá tartozó területen az ellen­őrzést azért indították, mert „2022 novemberében több panasz is érkezett hozzájuk zavaros lakáskiutalásokról”.

A belső ellenőrök megállapították, hogy objektív értékelési rendszer nincs, és nem átlátható, hogy ki, mikor és miért kapott lakást. A bérlakásokat kezelő Pécsi Ellátó Központnak minden hónapban kellett volna tájékoztatást adnia az önkormányzatnak az ingatlanállományról, de ez tavaly nem történt meg.

Fotó: B.M.


A kulcsnyilvántartásra jellemző volt, hogy a bérlakások kulcsait úgy kellett a dolgozóktól begyűjtenie a PEK igazgatójának.
Egy éve az önkormányzatnál bevezettek egy új számítástechnikai rendszert – ennek költségét nem tudta megmondani Nyőgéri – a számlázások érdekében, de a program nem megfelelően működött, a PEK vezetője, Babits-Gergits Imola szerint szinte semmilyen módon nem is segítette ez a munkájukat.

A Lánc utcai tömb kiürítése kapcsán kiderült, hogy a bérlők már azelőtt beköltöztek új helyükre, hogy az illetékes népjóléti bizottság erről döntött volna.

A revizori jelentés szerint a Lakásgazdálkodási Csoport vezetője nyilatkozata szerint pedig bizottsági határozat alapján adtak használatba lakásokat.

Az ellenőrzés szerint a Városüzemeltetési Főosztály feladata lett volna a különböző hátralékok beszedése, behajtása, indokolt esetben a szerződések felmondása, de ezek többnyire nem történtek meg. Az is kiderült, hogy az önkormányzati vagyonkataszter, a bérlői adatbázis és a lakcímnyilvántartás nincs összhangban.

A történtek után a tervek szerint új lakásrendeletet is alkotnak, illetve az elmúlt 10 évre is kiterjesztik a vizsgálatot. Arra a kérdésre, hogy a jogi felelősséget megállapítják-e valakinél, Nyőgéri Lajost azt mondta, hogy ezt „ki fogják vizsgálni”.

A PEK vezetője, Babits-Gergits Imola a feltárt hiányosságok ellenére azt mondta, hogy nem mond le posztjáról, mert a hibákat kijavították, kijavítják. Nyőgéri Lajost pedig a folyamatban lévő, a lakáskiutalásokkal kapcsolatos nyomozás kapcsán kérdezték meg, amelyről azt mondta, hogy az ő felelőssége nem fog felmerülni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában