A városháza titkai

2023.04.30. 20:07

Lánc utcai lakótömb: csak egy szűk körben osztottak ki 95 millió forintot hitelből

Annak ellenére, hogy korábban átláthatóságot, a politikai közbeszéd rendbetételét ígérte a szocialista-DK-s városvezető, Péterffy Attila, újabb közérdekű adatigénylés kellett ahhoz, hogy megtudjuk, hogy mi is zajlik a Lánc utcai tömb 95 millióba kerülő átépítéséről szóló tervezés körül.

b. m.

Fotó: Löffler Péter

A bírósági eljárással fenyegetett jogi eljárásban ezúttal a Pécsi Városfejlesztési NZrt. volt kénytelen Péterffy házi sajtóosztálya helyett válaszolni, amely ismét megpróbálta a nyilvánosság elől eltitkolni a közpénzek felhasználásával kapcsolatos ügyet. A városfejlesztési cég közölte, hogy a Lánc utcai tömb nyugdíjasházzá történő átalakításával egy meghívásos eljárás alapján döntött a pécsi önkormányzat gazdasági bizottsága.

Annak ellenére, hogy még a laikusok szerint is legalább 2–3 milliárdos beruházási projektről van szó, a szocialista-DK-s városirányítók a szélesebb körű versenyt kizárva mindössze három cégnek szóltak, hogy jelentkezzenek a projekt megtervezésére vonatkozó eljárásra.

Ezek közül azonban még a legjobb – a Moloko Bt. által adott – ajánlat is jelentősen, harminc százalékkal meghaladta az eredetileg az EIB-hitelből a célra szánt, előzetesen becsült 65 milliós keretet. Később a baloldal egy újabb EIB-hitelfelvétellel 30 millióval megtoldotta ezt, így már 95 millióra szerződhettek a céggel.

Arra a kérdésünkre, hogy miként becsülték meg az első, alacsonyabb összeget, azt mondták, hogy az önkormányzatnak a „korábbi, hasonló tárgyra irányuló szerződéseinek elemzése” alapján történt ez, a nagyobb keretösszegre pár sorral odébb viszont már azt közölték, hogy „a folyamatos áremelkedések tendenciáit még megbecsülni sem lehetett”.

Egyébként azt is bevallotta a Pécsi Városfejlesztési NZrt., hogy jelenleg nincs nyugdíjas­otthonok kialakítására vonatkozó uniós pályázat. Az önkormányzat cége szerint „megfelelő kormányzati támogatás birtokában mód nyílhat pályázati források igénybevételére”.

Az első koncepciótervek már négy hónapja az önkormányzatnál vannak, de eddig semmilyen érdemi döntés nem született a folytatásról, pedig csak ezt követően készülhetnek el az engedélyes és kiviteli tervek, és csak ezek alapján derülhet ki, hogy mennyibe kerülne mindez a városnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!