Indulhat a versenyfutás

2023.07.17. 07:17

Városi csok-nyüzsgés várható idén, sokan kérik a támogatást

A nagyvárosi csok év végére meghirdetett átalakítása, illetve az egyetemi tanévkezdés miatti albérletvadászat mozgatta meg legjobban a júliusi ingatlanpiacot – értékelte a változásokat az ingatlanbazar.hu portál.

Bama.hu

Az elszálló költségvetési hiányról szóló hírek után nem meglepetés, hogy a lakáscélú kedvezményes hitelek rendszerében a nagyvárosi csok a jelenlegi formájában előbb-utóbb átalakul. Sok érv elhangzott amellett is, hogy a csoknak ezt a formáját csak a vastagabb pénztárcájú vevők engedhették meg maguknak. 

30 millió plusz 
Kezdődött azzal, hogy a hitelintézetek százezer forinttal hatszázezer forintra emelték az igényléshez szükséges jövedelemigazolás határát. Majd jövő évtől az eredeti, mostanra nagyvárosinak keresztelt csok sem lesz már (a falusi csok marad). A csok kivezetése azt jelenti, hogy egy hatvanmillióra értékelt, húszéves futamidejű hitellel vásárolt ingatlan törlesztőrészlete több mint 30 millió forinttal lesz drágább, mint korábban volt. 

Nagy lesz a nyüzsgés 
Az Ingatlanbazár szerint ez még a jelenlegi ínséges hitelfelvételi időkben is meg tudja mozgatni a piacot, feltételezve, hogy a tavaszi kevés fellendülés egy részét épp a csokot igénybe vevők alkották. Ez nagy nyüzsgést okozhat az év hátralévő részében. A csokot legtöbbször igénylő harmincas korosztálynak nagyjából öt hónapja maradt, hogy a régi feltételek mellett ingatlant vásároljon. 

Hacsak az árak… 
Hacsak a tulajdonosok is át nem gondolják a helyzetet. Az Ingatlanbazár szerint nem lenne meglepő, ha a 30–60 millió forintos zónában nem virítana új árcímke a meghirdetett csok-esélyes ingatlanokon. Magyarán a városi csok egyszerűen megemelné az ingatlanok árát az amúgy is nagyon drága vármegyeszékhelyeken. Ez a veszély főként a családi házakat és sorházakat érintheti. A panelek és kisebb téglaépítésű lakások árát az Ingatlanbazár szerint inkább a szezonálisan jelentkező albérletkeresési dömping emelheti, hiszen az egyetemi városok albérletdíjai soha nem látott magasságokba emelkedhetnek a befektetési ingatlanokat vadászók miatt. 

Kicsi, de a mienk 
Mivel minden elemzés szerint a családi okok és a befektetési célok mozgatják a magyar ingatlanpiacot, úgy tűnik, hogy a nagyobb településeken egyelőre búcsút mondhatunk az árcsökkenésnek. Ha valaki mégis számítana rá, a falusi csokra jogosult településeken még megvalósulhat. Igaz, sok esetben az elavult technológiával szigetelt családi házak esetén. A falusi csok miatt jövőre ez maradhat az egyetlen terület, ahol a lakáscélú hitelkedvezmények megmaradhatnak, ezért a vásárlók figyelme még inkább a nagyvárosok vonzáskörzetében, de elérhető távolságra lévő településeken való keresés felé fordul. Ők lehetnek a csok-változások nyertesei, hiszen a városi csokot igénybe vevő vásárlói réteg közel fele várhatott eddig ki csökkenő árakat remélve. 

Aki várt: siessen! 
Aki viszont városi csok-területen csökkenő árakra számított, most még meggondolhatja magát, az év végéig még van idő lépni és a jelenlegi, még kedvezményes hitelek mellett megkötni a szerződést. Ehhez pedig kitartóan keresni kell, mondják a szakemberek. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában