Helyi termékek

2023.10.03. 17:30

A résztvevők hasznos előadásokat hallgathattak meg

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Helyi termék címmel szervezett rendezvényt a Baranya Vármegyei Kormányhivatal Dísztermében. A programon termelők, turisztikai szakemberek, agrármérnök hallgatók és fejlesztők is részt vettek.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Október 3. és 17. között a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Helyi termék című rendezvénysorozatra hívja a termelőket és a hozzájuk köthető szakembereket. A programhoz az Agrárminisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Kislépték Egyesület is csatlakozott. Az eseményen a NAK által tavaly kiadott Helyi termék kézikönyv témakörei kapcsán hallgathattak meg előadásokat a résztvevők.
Rittlinger József, a NAK baranyai elnöke köszöntőjében elmondta, Baranya megyében főként a szántóföldi növénytermesztés a jellemző, de szerencsére az utóbbi években egyre több termelő gondolta azt, hogy helyi termékeket állít elő, s azokat a piacokon értékesítve próbálja eltartani magát és családját. Örömmel tapasztalják, hogy a fiatalok is egyre inkább fordulnak ez irányba.

– Azt szokták mondani, az vagy amit megeszel. Látjuk, hogy a nagyáruházakban a félkészen érkező gyümölcsök hajón érlelve polcra kerülve nagyon szépen mutatnak, de a kajszibarackkal még egy hónap múlva is fallabdázni lehet. Nem olyan, mint a magyar, amit a fáról leszedünk. Igaz, hogy egy kicsit szétmállik, szétfolyik az ujjaink között, de mézédes és egészséges – mondta. A rendezvénysorozattal kapcsolatban hozzátette: a kistermelőket mindig helyzetbe kell hozni, értesíteni kell őket az új információkról, az esetleges jogszabályi változásokról. Fontos számukra ez a sorozat, hiszen jó gyakorlatokat is megismerhetnek, inspirálódhatnak, hasznos információkkal gazdagodhatnak.

Horváth Zoltán főispán elmondta, az elmúlt években számos intézkedés és beruházás indult el a rövid ellátási láncok érdekében. Baranya több településén piacok, árusítóhelyek létesültek, folyamatosak a helyi termékeket népszerűsítő események.

– Jogszabályi oldalon is van még feladatunk, hiszen az a cél, hogy a jó minőségű magyar élelmiszerből egyszerűbben lehessen előállítani a magyar szabványoknak és jogszabályi előírásoknak megfelelő késztermékeket. Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a termelők javadalmat, és jövedelmet is tudjanak realizálni. Egy biztos, hogy a piaci lehetőségek adottak – mondta a főispán.

A rendezvénysorozat első állomása Pécs, ezt követően még Zalaegerszegen, Nyíregyházán, és Szolnokon tartják meg a programot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában