Változik az arány

2023.10.23. 07:00

Jönnek a fehérborok, de erősek a vörösek is

Öt-tíz évente vannak olyan időszakok, amikor változnak a borfogyasztási trendek. Jelenleg a rozék, a fehérborok és a pezsgők felfutását tapasztalják a piacon, így ezek most jobban keresettek, mint 5–10 évvel ezelőtt.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Huszár Márk

Az utóbbi pár évben keresettebbek a fehérborok, nem csak Magyarországon, vagy az Európai Unión belül, hanem az egész világon is. Az átalakulóban lévő borfogyasztási trend a szőlőtermelőktől is változó szokásokat követel. A Villányi borvidék alapvetően vörösboros borvidék, s ez nem is fog változni, de néhány százalékkal elmozdulhat a fehér szőlő–kék szőlő arány az elkövetkezendő években. 

– Minden évben telepítenek újra gazdák, ha a korábbi ültetvény eléri azt a kort, hogy már nem lehet rajta gazdaságosan termelni, és ha ez az újratelepítés olyan időszakban történik, amikor mondjuk felfutóban van a fehérborfogyasztás, akkor elképzelhető, hogy nagyobb arányban telepítenek a gazdák fehér szőlőket. Ez egy teljesen normális tendencia, ettől nem lesz a Villányi borvidék fehérboros, tehát gyökeresen nem változtatja meg a helyi borvidéki fajtastruktúrát. Pillanatnyilag kicsivel több mint 80 százalék a kék szőlők aránya a Villányi borvidéken a fehér szőlőkéhez képest, ez néhány százalékot várhatóan változhat az elkövetkezendő években – mondta Nagy Gergely, a Villányi borvidék hegyközségi titkára. 

Normális, hogy a termelők igazodnak a piaci viszonyokhoz, a piaci igényekhez, még akkor is, ha ezt nem évente tehetik meg, mint mondjuk a szántóföldi kultúrában dolgozók. Néhány évtizedenként telepítenek újra a gazdák, akkor pedig figyelembe veszik a trendeket. 

A Villányi borvidék vezető fehér fajtája az olaszrizling (de nem csak itt, hanem a határon túli borvidékeken is meghatározó fehérszőlő-fajta), ez nem is változott az elmúlt 20–30 évben, ugyanakkor most felfutóban van ebben a térségben az Irsai Olivér, amelynek aránya egyébként országos szinten is növekvő tendenciát mutat. A fehérszőlő-arány a siklósi szőlőhegyen a legmagasabb, de persze itt is kék szőlőből van több. 

A piaci változások nyilvánvalóan a felvásárlási árakban is megmutatkoznak. A fehér szőlőket az eddigi évekhez képest jobban keresik most, a megnövekedett keresletet viszont a rendelkezésre álló mennyiséggel nem lehet feltétlenül kielégíteni, és ennek nyilvánvalóan árfelhajtó hatása is van, ami várhatóan egészen addig fennáll majd, amíg a kereslet és a kínálat egyensúlyi állapota újra be nem áll. 

Kiváló minőséget hozott az idei év

Lassan minden gazda befejezi a szüretet, amely után a hegyközségek a termelőktől megkapják az adatokat. Pontos mennyiséget tehát még nem lehet tudni a Villányi borvidékre vonatkozóan, ugyanakkor az eddig beérkezett adatok alapján kijelenthető, hogy átlagos termésmennyiséget hozott az idei szüret. 
– Aki meg tudta védeni az ültetvényét a gombabetegségektől, annak jó átlagos termésmennyiséget hozhatott az év, a minőség pedig kifejezetten jó volt, hiszen az augusztus-szeptemberi időjárás, de még az októberi is kedvezett a szőlő érésének – mondta Nagy Gergely. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában