Ünnepelt a borrend

2023.11.03. 16:20

Zászlós boruk a kiemelkedő Cabernet franc

Magyarország legdélebbi borvidékén Villányban, közel 2000 éves múltra nyúlik vissza a szőlőtermesztés, magas minőségű, különleges zamatú borok tették híressé a vidéket. Az 1988-ban megalakult Custodes Vinorum de Villány Borrend 35. évfordulója kapcsán a közelmúltban tartottak ünnepséget.

Tóth Viktória

Forrás: Custodes Vinorum de Villány Borrend

Solt Vera Udvarhölgytől megtudtuk, az országos borrendeket is meghívták, összesen 85-en voltak. A rendezvényen felelevenítették az elmúlt 35 év mérföldköveit.

– Az 1980-as évek végén az akkori elöljárók felismerték, hogy Villány kitörésének az útja nem a gyapot, vagy esetleg a komló termesztése, hanem ahogy a régiek mondták: vissza a gyökerekhez, a szőlőművelés és a bortermelés

 – fogalmazott köszöntő beszédében Magonyiné Maurer Marianna borrendi tag.

A borrend most 55 tagot számlál és 16 pártoló tagjuk van, idáig kb. 1600 tiszteletbeli borőrt avattak fel. Legfontosabbnak a kiváló minőség védelmét tartják, de az idegenforgalomra is pozitív hatást gyakorolnak. Itt alakult meg az első magyar borút, amely szakmai segítséget nyújt minden területen, legyen ez idegenforgalmi képzés, vagy a gasztronómia bármely kérdése. A 2300 hektáron előállított bor nem csak a szupermarketekben található meg, hanem a Villányban kialakult hétvégi turizmusban a gazdáknál is kóstolható. Legnagyobb rendezvényük a Vörösbor fesztivál. A látogatók tízezrei már ilyen korán kóstolhatják a Portugieser bort. Elhangzott az is, hogy a Borrend zászlós bora, a borvidék mai fajtaválasztékából kiemelkedő minőségű Cabernet franc. Avatás során erre a borra esküdnek fel az új tagok, palackozását minden évben másik pincészet vállalja magára.

– Olyan természeti adottságaink vannak, melyek csak kevés helyen tapasztalhatók: a több, mint 2000 napsütéses óra évente, a mediterrán klíma, a megfelelő talaj a szőlőnek, mind-mind előfeltétele volt Villány sikerének, de úgy gondoljuk, hogy a Custodes Vinorum de Villány Borrend szorgalmas, elhívatott tagjai nélkül nehezen érkezett volna a sok kimagasló eredmény, az országos, sőt nemzetközi elismerés. A 35 évvel ezelőtt felállított céljaink megvalósultak, melyre nagyon büszkék vagyunk és azt szeretnénk, ha ezek a sikerek tovább folytatódnának, hagyományaink tovább élnének

 – zárta gondolatait Magonyiné Maurer Marianna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában