Könnyebb lesz otthonhoz jutni

2023.12.12. 20:00

Fellendülhet a kereslet rövidesen a pécsi garzonlakások iránt

A CSOK Plusznak köszönhetően várhatóan könnyebben juthatnak hozzá első otthonukhoz a fiatalok, ez a lépés pedig a garzonlakások piacán hozhat nagyobb élénkülést a vármegyeszékhelyeken, köztük Pécsett és a fővárosban.

Balikó Gergely

Fotó: Ádám János

Mindennek okairól Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője számolt be lapunknak, aki kiemelte, hogy jövőre várhatóan a bankok 10 százalékos önrésszel is adhatnak lakáshitelt a megfelelő jövedelemmel rendelkező 41 évnél fiatalabb első lakásvásárlóknak.
Tájékoztatása szerint a CSOK Plusz rendelet már megjelent, de abban nem szerepel a korábban beharangozott első közös otthon vásárlás esetén igénybe vehető 10 százalékos önrészre vonatkozó kedvezményes feltétel.
Sokakban ezért kérdésként merül fel, hogy milyen minimális önrésszel vásárolhatnak lakást jövőre a fiatalok, mert ezt konkrét jogszabályban még nem rögzítették. Ugyanakkor a korábbi kormányzati és jegybanki nyilatkozatok szerint arra lehet számítani, hogy az első lakásvásárló fiataloknak 10 százalékos önrésszel lesz erre lehetősége 2024-től.

Ennek eredményeként jövőre növekedhet a fiatalok szerepe a lakáspiacon, akik már eddig is az adásvételek 41-46 százalékát adták. Ez az arány Baranyában 39 százalék volt

 – derült ki szavaiból.

Úgy folytatta, hogy a 41 év alattiak egy része várhatóan a 40 négyzetméternél kisebb garzonlakásokat keresi majd, amelyekből közel 10 ezer várt gazdára december elején honlapjuk szerint.
Ennek további részleteiről azt közölte, hogy a fővárosban ezek a lakások átlagosan 33,5 millió forintos áron szerepeltek a kínálatban. A XX. kerületben a legolcsóbbak, 24,9 millió forint az átlag, a legdrágább városrész pedig az I. kerület, ahol közel viszont 52 millió forint. A négyzetméterárak 750-1,6 millió forint között szóródnak.

Ismertetése szerint a vármegyeszékhelyeken átlagban 22,9 millióért hirdetik a garzonokat, a négyzetméterár pedig 620 ezer forint. A fővárosi kerületekhez hasonlóan a városok között nagy az eltérés. Győrben, Veszprémben és Debrecenben 28,7-32,5 millió forintért szeretnék eladni azokat a tulajdonosok, a négyzetméterár pedig a szóban forgó városokban 825-948 ezer forint.
Mint beszámolt róla, Szegeden és Pécsen 26,2 és 22,9 millió az áruk, a négyzetméterenkénti átlag pedig 750 és 622 ezer forint. Ugyanakkor Békéscsabán, Salgótarjánban, Miskolcon és Kaposváron 9,5-17,8 milliós árral lehet számolni, az átlagos négyzetméterár pedig 276-423 ezer forint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában