Termelési modellt fejlesztett ki

2024.02.09. 14:00

A madarak világa lett a kertészmérnök szenvedélye

Saját kezűleg, férje és gyermekei segítségével építette fel vegyszermentes gazdaságát Romonyán Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka. A kertészmérnök az évek alatt a gazdaság bővítése mellett egyre nagyobb hangsúlyt fektetett a madárvédelemre és az ezzel kapcsolatos társadalmi szemléletformálásra.

Tóth Viktória

Forrás: Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka

Még 2020-ban látogattuk meg Amrein Tamásné Miskolczi Boglárkát, aki munkájával méltán érdemelte ki akkor az Év Baranya Megyei Női Példaképe díjat.

– Sokat fejlődtünk, diverzebb, természetközpontúbb, tudatosabb és még inkább az élhető jövőre fókuszáló mindennapokat tudhatunk magunkénak. Bővült a terület is és a növényállomány, nagymértékben őshonos- illetve rég elfeledett, de annál hasznosabb fajokkal, mint például a fehér- és fekete eper, som, berkenye és a legkülönfélébb vadvirágok, gyógynövények. 2020-ban még a fűszer- és gyógynövények játszották a főszerepet a gazdaság mindennapjaiban, de ma már a madarakkal történő együttműködés lehetőségei az irányvonal a termelésben

 – fogalmazott Boglárka. 

Azóta kifejlesztett egy termelési modellt, a Bird-human cooperation systemet (magyarul: madár-ember együttműködési rendszer). Hogy miért fontosak a biodiverzitásban a madarak? Ezt egy igen megdöbbentő példával érzékeltette. 

– Egy nap egy cinegepár körülbelül háromszázhatvanszor visz alkalmanként 2-3 rovart (nem mindegyik kártevő) a fiókáknak. A fióka kinevelésének az időszaka 20–22 nap, tehát több, mint 23000 rovart fogyaszt el egy fészekalj

 – foglalta össze. – Ez csak egy példa, nem beszélve a beporzásban, az élőhelyteremtésben, gyommaggyérítésben, ökológiai egyensúly fenntartásában végzett pótolhatatlan munkájukról. A körülöttünk élő madarak nélkülözhetetlenek a természeti egyensúly fenntartásában, ezáltal az emberi világ jövője szempontjából is. 

A gazdaságban odútelepet üzemeltetnek, ami folyamatosan bővül, a kezdeti 3-4 odúból ma már 74 odú várja a hozzájuk érkező madarakat.

Tavaly hozzávetőlegesen 230 fióka repült ki ezekből az odúkból és műfészkekből, az idei cél a 100 fölötti odú és 300 kireptetett fióka.

A Boglárka által kifejlesztett kooperációs rendszerről a bird-nbs.hu honlapon tudhatunk meg többet. 

Madárütközés-védelemmel látták el a Romonyai Óvodát

Boglárka munkája során együttműködést kötött a Feather Friendly kanadai csapatával, akik egy madárütközés-védelmi rendszert fejlesztettek ki, ott ugyanis 720–890 millió madár pusztul el évente ablakütközések miatt. Az ő rendszerüket hozta be Boglárka hazánkba. Célja ezt minél több hazai háztartásba eljuttatni. A Romonyai Óvoda vezetőjével, Riesz Adriennel együttműködésben a közelmúltban az intézményt ellátták madárütközés-védelemmel, mely az ország első ilyen óvodája lett. 

– Most kaptam meg a következő kutatási csomagot, tervezem, hogy iskolákba és nemzeti parkokba is elviszem ezt a programot, mely egyszerű, olcsó, de mégis madarak ezreinek az életét menti meg

 – mondta. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában