Sajtótájékoztató

2024.02.05. 12:30

Csizmadia: Pécsen változás kell, hogy éllovas legyen a város

Ahhoz, hogy a magyar nagyvárosok között Pécs sereghajtóból éllovas legyen , a lövészárkok további mélyítése helyett hidakat kell építeni – közölte Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető hétfői sajtótájékoztatóján. A nemzeti oldal politikusa szerint a tényként megállapítható, hogy Pécs költségvetési helyzete csak árnyéka más magyar nagyvárosokénak.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: B. M.

Ha összevetjük a baranyai vármegyeszékhellyel az azonos, vagy közel azonos lakosságszámú városokat, akkor kiderül, hogy Pécs sokkal kevesebbet tud fordítani az itt lakók mindennapi életminőségének a javítására vagy a város fejlesztésére.

– Székesfehérváron 2023 első háromnegyed évében jóval százmilliárd forint fölött tudott költeni, míg Pécs esetében ez még a 80 milliárd forintot sem érhette el 

– hozott egy példát Csizmadia Péter frakcióvezető hétfői sajtótájékoztatón. –  Nem ismerjük még a pécsi végső számokat 2023-ból, mert a jelenlegi városvezetés miközben még az eget is rózsaszínre festi, titkolja és halogatja ennek a számnak a nyilvánosságra hozását, de már most ezekből le lehet vonni a nagyon szomorú és súlyos tanulságot: amennyiben rövid időn belül Pécs nem képes felzárkózni más magyar nagyvárosokhoz és nem lesznek olyan lehetőségei, hogy legalább annyit vagy akár még többet is fordítson a közszolgáltatások biztosítására, a város fejlesztésére, akkor teljesen. lemarad.

A nemzeti oldal politikusa, Csizmadia szerint ebbe bele lehet érteni az utak felújítását, a tömegközlekedést, az óvodai ellátó rendszert, vagy akár az egészségügyi szolgáltatásokat is.

– A helyi vállalkozók ennek ellenére kimagaslóan tudtak teljesíteni az elmúlt években, ami a tettrekészségük és a tehetségük jele. Ugyanakkor annak a kormányzati intézkedéscsomagnak is köszönhető, amely az egész országban válságállóvá tette a válságok korábban a magyar gazdaságot. A jelenlegi városvezetés csak kilátástalanságot és sodródást tud kínálni a pécsieknek, ezen viszont sürgősen változtatnunk kell annak érdekében, hogy ne kisvárosokkal versenyezzünk 

– emelte ki Csizmadia. Hozzátette: – A pécsiek a jelenlegi kudarcos várospolitikának az idei választásokon véget tudnak vetni és esélyt adhatnak egy olyan politikának, amely valóban a pécsiek és a Pécsett működő gazdálkodó szervezetek és vállalkozók érdekeit helyezi középpontba, rájuk támaszkodva lehet sereghajtóból  éllovas Pécs.

– A lövészárkokat nem fogjuk mélyíteni, helyette az energiákat arra fordítjuk a pécsiek és a pécsi gazdálkodók érdekében, hogy hidat építsünk az otthonunk, Pécs és a kormány között azért, hogy a város valóban egy büszke nagyváros lehessen a következő évtizedekben. Ezért kérem, hogy a pécsiek szavazzanak a változásra. Nem lesz egyszerű, tennivaló van bőven: látjuk, hogy milyen romhalmazt kell eltakarítani, de ennek mielőbb neki kell állni, hogy utolérjük a többi magyar sikeres nagyvárost – hangsúlyozta Csizmadia.

 

Adósrabszolgaságba került Pécs

A baloldali városvezetés huszonöt évre adós rabszolgaságba taszította a várost a nemzeti oldal szerint, hiszen 16 milliárd forinttal adósította el a várost. Ezt huszonöt éven keresztül kell a pécsieknek és minden vállalkozónak fizetnie, hiszen amit iparűzési adóból, építményadóból vagy bármilyen hozzájárulással befizetnek az önkormányzati kasszába, annak egy jelentős része évről évre, huszonöt éven keresztül a hitelekre megy el. Ehelyett utakra, közterekre, jobb tömegközlekedésre, egészségügyi szolgáltatásra is fordíthatná Pécs ezt az összeget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában