Költségvetés

2024.02.13. 07:00

Még két évtizedig fizethetik vissza a pécsiek a város 16 milliárdos adósságát

Nem tűnik úgy, hogy jelentős mértékben csökkentette volna baloldal a város 16 milliárdos adósságállományát, amelyet még két évtizedig kell visszafizetnie a város lakóinak – ez derült ki a kedden pécsi közgyűlés elé kerülő költségvetési rendelet mellékletéből.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Löffler Péter

A baranyai vármegyeszékhely kedden tárgyalja meg az idei büdzsét, amely azért lényeges, mert erre az esztendőre már választási kampányköltségvetéssel készül a jelenlegi városvezető koalíció. Gyurcsány Ferenc jelöltje, a jelenlegi polgármester irányította városvezetők ugyan egyetlen nagybefektetőt sem tudtak a városba hozni önerőből, hiszen a Seiren is kormányzati támogatással érkezett, ám a igyekeznek ezeket is saját teljesítményként beállítani. 

A nemzeti oldal indította el a folyamatot

A nemzeti oldal álláspontja szerint a Páva Zsolt polgármestersége idején elindított gazdaságpolitika az elmúlt években kezdte el éreztetni hatását, éppen akkor, amikor a baloldali városvezetők szerezték meg a hatalmat.  A beruházások érdekében állapodtak meg Páva Zsolt polgármestersége alatt például a Déli Ipari Park tulajdonosi körével, hogy az addig teljesen üres parkba befektetők települhessenek. A keleti városrészben található park pedig szinte teljesen betelt, valamint a város nyugati határában, az elkerülő út mellett ipari területen is ebben az időszakban indultak a beruházások. Érkeztek Pécsre a szolgáltató központok is, az önkormányzat az üzemcsarnokok építését is elindította. 

Ilyen előzmények után fordulhatott az elő, hogy 2018-ban már pozitív lett a büdzsé,  jelenlegi baloldali önkormányzat pedig 4,5 milliárdos plusszal vehette át a kasszakulcsokat. 

Már a baloldali rezsim idején, a koronavírus-járvány és az energiaválság alatt az állami támogatások nem apadtak el, a kormányzati segítségeknek köszönhetően nemcsak a cégeknek, hanem városnak is milliárdokkal több futhatott be bevételként. Beszédes, hogy a covid járvány alatt a szinte egyetlen programot sem szervező Zsolnay Kulturális Negyed is közel kétmilliárdos kormányzati támogatást kaphatott, és ugyan 3,8 milliárdos szolidaritási hozzájárulást kell fizetnie Pécsnek, de mellette az állami normatívák a korábbi 12 milliárdról közel 20 milliárdra emelkedtek az elmúlt években. 

Több milliárdnyi építményadót szednek be

Ilyen előzmények után a mostani büdzsétervezetéből kiolvasható, hogy idén 13,5 milliárd forint lehet az iparűzési adóbevétel, és bár adócsökkentéssel kampányol a baloldali önkormányzat, azért csak ebben az évben még hárommilliárd forintnyi építményadót szed be a városlakóktól és a cégektől. 

A baloldali kampányköltségvetés előterjesztésében az áll, hogy „a város visszaszerezte gazdasági függetlenségét, önállóságát", csakhogy ugyanitt arról hallgatnak, hogy ezzel szemben egy olyan 16 milliárdos adósságállományt halmoztak fel, amit majdnem 2050-ig kell a pécsieknek visszafizetni – ám ez csak egy mellékletből derül ki. 

 

A most megszületett pécsiek is ezt fizetik majd

Csizmadia Péter, fideszes frakcióvezető már korábban kifejtette, hogy a pécsiek már bőven átlátnak a szitán, de tételezzük fel, hogy az államkincstár munkatársai valóban csődbiztosok, ahogy ezt a jelenlegi baloldal sulykolja, akkor viszont a jelenlegi városvezetés négy éve csődben tartja a várost. Szerinte a következő huszonöt évben biztosan lesz dolga bőven a szakembereknek, hogy abból az adóssághalmazból, amibe kergették a várost, és amivel egy generációt huszonöt évre adósítottak el, valahogy feltámasszák Pécset. „A most megszületett pécsiek majd két évtized múlva összenéznek és felteszik kérdést: vajon mennyit is kell nekik fizetniük abból a Péterffy-adósságból, amelyet évtizedekkel korábban rájuk szabadított a jelenlegi többség?” – tette fel a kérdést.  

A nemzeti oldal szerint a jelenlegi városvezetők ugyanannak a politikának folytatói, amit 2009 előtt az MSZP-sek is elkövettek: "akkor a baloldali politikusok közel 50 milliárd forintos adósságheggyel a hátuk mögött voltak kénytelenek távozni a városházáról”. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában