Drágábban foglalnak

2024.02.03. 20:00

Új divat az esküvőkben - Nagy sláger lett hétközepi lakodalmat tartani

Az elmúlt évek előre láthatatlan áremelkedései alaposan visszavetették az esküvőipart a tavalyi évben, a párok ugyanis nem kaptak ajánlatot. A bizonytalan helyzet idén normalizálódhat, de más változásokat is hoz.

Rajnai-Zsíros Krisztina

 A házasulandó jegyespárok zöme árérzékeny lett az elmúlt évek folyamatos áremelkedése miatt. A drágulás nem állt meg, várhatóan ebben az évben is 10–15 százalékkal emelkednek a szolgáltatói díjak. Míg az elmúlt években a helyszínek visszafogottan vagy egyáltalán nem adtak ajánlatot a következő évre, ez a tendencia megfordult. Most már bátrabban tesznek ajánlatot, feltüntetik, ha lesz áremelkedés, és azt érvényesíteni fogják. 

– Az elmúlt évekhez hasonlóan, nálam a szombati napokra 99 százalékos a foglaltság, míg a péntekek 70 százaléka kelt el. Lesz olyan hetem, amikor három esküvőn is dolgozok majd. Nagy sláger lett a hét közepén lakodalmat tartani, de a vasárnapi esküvők száma is jelentősen megugrott. Ezekben az időpontokban olcsóbban lehet esküvőt tartani, ugyanis ezeken a napokon a szolgáltatók díjai is alacsonyabbak

 – mondta érdeklődésünkre Németh Attila DJ és ceremóniamester, aki már több mint 400 esküvőn dolgozott az elmúlt bő 15 évben. Ő 2023-ban 41 esküvőn szórakoztatta a násznépet, míg tavalyelőtt, 2022-ben 50 esküvőn dolgozott. Ez a szám – mint mondta – drámai csökkenést mutat, de a statisztikákat tekintve, nála a csökkenés még mindig a csökkenési ráta felett van. 2023-ban ugyanis jelentősen csökkent az esküvők száma vármegyei, régiós és országos szinten is. Baranyában 2022-ben 2287-en, 2023-ban pedig csak 1700-an mondták ki a boldogító igent. Jelentős számú az olyan esküvő, ahol a családtámogatási rendszer átalakulása miatt, jóval korábban összeházasodott a pár, és ebben az évben tartják az esküvőjüket. 

A szolgáltatók is kiszolgáltatott helyzetben vannak a folyamatos anyag- és üzemanyag­ár-változás miatt. Németh Attilánál is rengeteg az olyan foglalás, ami 10–12 hónappal ezelőtt történt fix áron. 

– A veszteséget be kell nyelnünk, nem tudjuk továbbhárítani a megrendelőre. Minimális áremelést terveztem erre az évre, hiszen nagyon árérzékenyek lettek a párok. Sajnos, sok esetben nem a minőséget keresik, hanem – azt tapasztaljuk – a legolcsóbbat választják ki

 – mondta. Hozzátette, ő maga szerencsés helyzetben van, mert a nála foglaló párok 90 százaléka mindkét szolgáltatást kéri, a ceremónia­mesteri és a zeneszolgáltatást is, ami árban kedvezőbb, hiszen egy ceremóniamester, akit a pár külön kér fel, akár 100–300 ezer forintot is elkér egy alkalomra. 

Fokozza a helyzetet az is, hogy rengeteg az új belépő. Szolgáltatói oldalról óriási a túlkínálat, az „Esküvőm Lesz 2024–2025-ben” kereső csoportban egy-egy szolgáltatókereső poszthoz akár 3-400 ajánlat is érkezik pár óra leforgása alatt. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában