Változások

2024.03.23. 16:20

Kötelezővé válhat a postai szállítás a webáruházak számára

Minden webáruháznak biztosítania kell a postai szállítás lehetőségét március 28-ától, a vonatkozó új jogszabály szerint, ám ennek gyakorlati alkalmazása egyelőre tisztázatlan.

Wald Kata

Fotó: Mártonfai Dénes

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (PBKIK) tájékoztatója szerint tavaly december 29-én jelent meg a Magyar Közlönyben egy jogszabály, melynek értelmében gyakorlatilag minden, B2C értékesítést végző e-kereskedőnek kötelezően biztosítania kell a postai úton történő csomagküldő szolgáltatást 2024. március 28-i határidővel.

A vonatkozó jogszabály szerint a távollévők között kötött szerződés alapján értékesített áru kézbesítése érdekében az egyetemes postai szolgáltató által nyújtott postai szolgáltatás igénybevételének lehetőségét a kereskedelmi célú internetes honlappal rendelkező vállalkozás a honlapján biztosítja, feltéve, hogy az értékesített áru postai szolgáltatási szerződés keretében történő kézbesítését az egyetemes postai szolgáltató az általános szerződési feltételeiben lehetővé teszi.

- Mivel a fenti módosítás több kérdést is felvet, és tisztázatlan a gyakorlati alkalmazása, az Ecommerce Hungary egyeztetést kezdeményezett a hatóságokkal, hogy valóban kötelező lesz-e szerződést kötni, illetve ezt a szállítási módot alkalmaznia az összes webáruház üzemeltetőjének - közölte a PBKIK. Az egyesület alelnöke a megjelent jogszabályt a jelenlegi formájában úgy értelmezi, hogy az valóban vonatkozik minden olyan e-kereskedőre, akinek a termékeit a Magyar Posta az ÁSZF-je szerint szállíthatja - adta hírül honlapján a PBKIK. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában