Baranyában is

2024.04.13. 16:20

Idén is nagy gondot jelenthet a szárazság

A közelgő vetési szezonnal kapcsolatban aggodalmak merülnek fel a száraz talaj miatt, ami komoly kihívást jelent a baranyai mezőgazdászok számára.

Bama.hu

Fotó: Löffler Péter

Az a tendencia foytatódik, ami már a korábbi években elkezdődött, a további kisebb vízlelőhelyek kiszáradása szinte folyamatos, ami komoly nedvességforrást biztosít a növények és a mezőgazdasági földek számára. Az évszakok számának csökkenése tovább súlyosbítja a helyzetet, és negatív hatással van mind a természeti környezetre, mind a mezőgazdasági tevékenységekre. 

Kevés a csapadék 

Baranyában az elmúlt időszakban komoly szárazság alakult ki, a héten érkező hidegfronttal pedig nem érkezik jelentős csapadék, így a talajnedvesség szintje továbbra is kritikusan alacsony marad. Ennek eredményeként a talaj rendkívül száraz marad, ami nehezíti a vetési előkészületeket és a magágy kialakítását. Bár kisebb esőzések és záporok még lehetségesek péntek reggelig, a következő napokban és a jövő hét elején reménykedhetünk csak érdemleges esőzésekben, ami javít a jelenlegi állapotokon és segítheti a talajállapotot és a termények fejlődését. 

Eltűntek az évszakok 

Szinte az eddig megszokott négy évszakból kettőt, a nyarat és az őszt említhetjük létezőnek. Ez megborítja teljesen az eddig megszokott egyensúlyt, ehhez pedig a csapadékszegénység csak ront a helyzeten. 

A talajhőmérséklet is nő 

Az elmúlt tíz napban több időjárási front érte el hazánkat, de Baranyában alig esett csapadék. Ez tovább mélyítette a tapasztalható talajnedvesség hiányát, ami az ország többi részében is megfigyelhető. 
A talajhőmérséklet továbbra is emelkedik, és az év első három hónapjában országszerte jelentős csapadékhiány mutatkozik a hosszú távú átlaghoz képest. Az őszi vetések ugyan jó állapotban vannak, de a száraz talaj továbbra is komoly kihívást jelent a növények fejlődésében és a termés mennyiségében egyaránt. 

Az előrejelzések szerint az éjszakai fagyok nem várhatóak a következő időszakban, és a levegő hőmérséklete 10 fok körül alakul. A talajhőmérséklet napi átlaga a jövő hét elejétől már meghaladhatja a 15 fokot, ami tovább nehezíti a talaj kiszáradásának folyamatát. 

Nagy kihívás előtt 

Összességében, a száraz talaj és az alacsony csapadékmennyiség súlyos kihívást jelentenek a mezőgazdasági termelők számára, és komoly hatással lehetnek a termés mennyiségére és minőségére az elkövetkező időszakban. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában