Bama.hu videó

2024.04.04. 20:00

Popeye is csettintene a Pécsi Vásárcsarnok kínálatára (videó)

Megérkezett a tavasz bolondos hónapja, az április, ami az elmúlt napokban megmutatta igazi arcát. Erősen fújt a szél, néha-néha már azt hittük, hogy fel is kap minket, mint Dorothyt az Óz, a nagy varázslóban. A szeles hónap azonban nem akadályozott meg minket abban, hogy Popeye kedvence nyomába eredjünk a Pécsi Vásárcsarnokban. 

Czeczon Enikő

Mindenki kedvenc tengerésze, Popeye igazán boldog lenne attól a látványtól, ami a szemünk elé tárult a Pécsi Vásárcsarnokban, hiszen az asztalok rejtettek bőven spenótot, ami egy igazi tavaszi csemege. 

popeye, penót, sóska
Popeye elégedett lenne a vásárcsarnokkal
Fotó: Laufer László

Hazánkban még nem annyira népszerű Popeye kedvence, de azért néhányan már vásárolják

Hazánkban még most sem tartozik az igazán népszerű ehető növények közé a spenót, de az viszont senkit sem lep meg, hogy az Amerikai Egyesült Államokban nagyot ugrott a népszerűsége az 1930-as években. Ennek oka pedig egyszerű: a népszerű Popeye, a tengerész című rajzfilm, amelyben a címszereplő ezt a szuperzöldséget eszi, amitől szuperereje lesz. A fogyasztásától a mesehősnek vasöklei lettek, viszont az a hiedelem, miszerint jelentős a vastartalma, csupán egy tévedés eredménye. Egy kutató, amikor a zöldségek vastartamát vizsgálta, köztük a spenótét, véletlenül ennél a növénynél eltévesztett egy tizedesvesszőt, így lett a spenótnak tízszer nagyobb a vastartalma, mint amennyi igazából van neki.  De ez ne akadályozzon meg senkit a fogyasztásában, hiszen így is nagyon egészséges.

De térjünk is vissza a Pécsi Vásárcsarnokba, ahol most nem volt akkora tömeg, mint húsvét előtt, de azért így is akadt jó pár vásárló, csak most már fonott kalács helyett kenyér került a bevásárlószatyrokba, és a klasszikus vásári kosárba, de volt, aki  retro csíkos szatyorral grasszált a sorok között, és abba tette a hétvégi családi ebédhez szükséges hozzávalót.  

Sokan a spenótból is vásároltak, ami ugyan még nem cáfolja azt a tényt, hogy hazánkban annyira nem népszerű Popeye kedvenc csemegéje, de már ezt az érdeklődést is jó volt látni eziránt a méltatatlanul figyelmen kívül hagyott növény irányába. 

Egyébként a spenót, ami vitaminokban és antioxidánsokban is gazdag, nagyon sokféleképpen felhasználható. Tökéletes hozzávaló egy tésztás egytálételhez, salátához, de készíthető belőle főzelék és sós pite is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában