Készüljünk még esernyővel

2023.04.14. 09:07

Mediterrán ciklon hozza az égi áldást

MW

Fotó: KISS ANNAMARIE

Pénteken egy mediterrán ciklonnak köszönhetően országszerte készülnünk kell esőre, záporokra, néhol zivatarra is. Északkeleten délelőtt még kis időre kisüthet a nap, de utána ott is elkél majd az esernyő. A változó irányú szél sokfelé élénk, helyenként erős lesz. Hajnalban 2 és 11, délután 6 és 21 fok között alakulhat a hőmérséklet, nyugaton lesz hűvösebb, északkeleten, keleten melegebb az idő.

Szombaton változóan felhős-napos, illetve borongós tájakkal is találkozhatunk, több helyen számíthatunk esőre, záporokra, helyenként zivatarokra is. Többfelé élénk, néhol erős lesz a délies szél. Hajnalra 1 és 7 fok közé hűlhet le a levegő, délután pedig 12 és 18 fok közötti maximumokra van kilátás.

Vasárnap is sok felhő lesz felettünk, de helyenként napos időszakokra is számíthatunk. Esőre, záporra, egy-egy zivatarra a Dunántúlon és a déli tájakon mutatkozik a legnagyobb esély. Élénk, néhol erős lesz az északi-északkeleti szél. A legmelegebb órákban 14-21 fokot mutathatnak a hőmérők.

Orvosmeteorológia

Pénteken egyre nagyobb területen fog érvényesülni hidegfronti hatás, de kezdetben keleten, északkeleten még melegfronti tünetek is jelentkezhetnek. Emiatt fejfájás, görcsös panaszok, vérnyomás-ingadozás, keringési panaszok és alvászavarok is előfordulhatnak, ugyanakkor a keleti, északkeleti tájakon élők kezdetben migrént, tompaságot, dekoncentráltságot és gyulladásos jellegű panaszokat is tapasztalhatnak. A szelesebb tájakon élők körében fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenység, nyugtalanság is előfordulhat. Alacsony lesz hő- és komfortérzetünk, a felhős, borongós, esős idő miatt lehangoltak, kedvtelenek lehetünk. Öltözzünk melegen, rétegesen! Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!