Erős lehűlésre készülhetünk

2023.08.03. 12:00

Idén nyáron háromszor rendeltek el harmadfokú hőségriadót Baranyában

A nyárnak több mint a fele már mögöttünk van, így egy rövidebb értékelést adhatunk az idei nyárról és egy prognózist arról, hogy mire számíthatunk augusztusban.

Zsigmond József

Fotó: Löffler Péter

Két nemzetközi szervezet (Copernicus Éghajlatváltozási program, Meteorológiai Világszervezet) szerint a legmelegebb júniuson és júliuson vagyunk túl. Hozzátették, hogy július 3-án a Föld átlaghőmérséklete elérte a 17,01 Celsius-fokot, amivel megdőlt a 2016 augusztusa óta fennálló 16,92 Celsius-fokos rekord. Az idei nyáron nem voltak ritkák a 40 fok feletti csúcsértékek a világban, sőt volt ahol a 45 fokot is meghaladta a hőmérséklet.

Hazánkban idén háromszor kellett elrendelni a Nemzeti Népegészségügyi Központnak hőségriadót. Június 21-én, június 23-án és július 10-én, július 12-én másodfokút, míg július 15-én és július 19-én harmadfokút, mivel az átlaghőmérséklet meghaladta a 27 Celsius-fokot. Az extrém viharok sem maradtak el, volt, amely Baranyát sem kímélte. Július 21-én heves esőzéssel, orkán erejű, károkozó széllel és jégesővel érkezett meg az ítéletidő a vármegyébe. A jégeső közel 150 ingatlanban okozott kárt, kiemelt számban Kákicson, Marócsán és Csányoszrón. 

A köpönyeg.hu rövid távú előrejelzés szerint a hétvégére erős lehűlés érkezik viharos széllel, felhőszakadással. Mint előrejelzésükben írják, kelet felé mozog a csapadéksáv, amely országszerte esőt, záport, zivatart hozhat. Felhőszakadások is lehetnek erős, olykor viharos széllel. A csúcshőmérséklet szombaton 20, míg vasárnap 24-25 fok körül alakul. Hosszabb távra nem szeretnek a meteorológusok előrejelezni, de vannak olyan honlapok, amelyek ezt megteszik. Az accuweather.com amerikai meteorológiai honlap augusztusra 30 fokokat, csapadékot pedig augusztus 19-re, 26-ra és 27-re jósol.

Sokan hallgattak a pécsi időjósra

Több magyar és külföldi lap közölte a pécsi időjós időjárás-előrejelzéseit az 1930-as években. Több nagy földrengést is megjósolt a világban, amelyek időben elég pontosan mind bekövetkeztek. Hankó Márton tudós ember volt, aki több nyelvet beszélt. Pécsre az első világháború után került Fiuméből, ahol a tengerészeti akadémia tanáraként dolgozott. Ennek megszűnésével a magyar kormány a pécsi állami főreáliskolához osztotta be, ahonnét nyugdíjba vonult. Az időjárásról könyvet írt, amelynek címe: Asztrometeorológia és asztroszeizmológia. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!