Nevét ismerte a világ

2023.07.29. 15:41

Több földrengést és ítéletidőt is megjósolt pécsi tanár

Hankó Márton Pécsre az első világháború után került Fiuméből, ahol a tengerészeti akadémia tanáraként dolgozott. Ennek megszűnésével a magyar kormány a pécsi állami főreáliskolához osztotta be, ahonnét nyugdíjba vonult.

Zsigmond József

A kép illusztráció

Fotó: Dudarev Mikhail

Hankó Márton tudós ember volt. Több nyelvet beszélt, az Erzsébet Tudományegyetem angol lektora is volt. A könyve Asztrometeorológia és asztroszeizmológia németül és angolul is megjelent.

Módszere a tudományos világban élénk érdeklődésre talált. A könyvéről így írt 1933-ban a Dunántól:

„Tulajdonképen két külön munka egy kötetbe foglalva. Háromesztendő, fáradságos munkájának az eredménye.”  

Több lap közölte jóslatait, melyek közül sok be is következett. Több nagy földrengést jósolt meg, amelyek időben elég pontosan mind bekövetkeztek. Annak idején nemcsak magyar, hanem külföldi lapok is beszámoltak a pécsi tanárról.

A Dunántúl interjút is közölt a tanárral.

– Ha tudom, hogy hol és mikor volt nagy vihar, vagy eső, hőhullám és fagyhullám, aránylag igen könnyen meghatározhatom azt a konstellációt, amely ezeket a változásokat okozta – nyilatkozta 1934-ben a lapnak. – Egyes esetekben ez alig igényel félórai munkát. Hiszen adva van a hely, az idő és az időjárás-elem. Ellenben megfordítva, pusztán az égitestek adott állásaiból megállapítani, hogy mikor, hol és milyen időjáráselem áll be, igen nagy munkát igényel. Ugyanis a nap, a hold és az összes bolygók állásaiból kell meghatározni a számba vehető konstellációkat, amelyek egyes napokon igen nagy számban is előadódnak. Egyesek hőhullámot, mások fagyhullámot, esőt, vagy vihart jelenthetnek – tette hozzá.

1934-ben Milotay István országgyűlési képviselő, a Magyarság lap főszerkesztője így írt Hankó Márton tanárról: „ A februári, márciusi időjárásról, az áprilisi melegről jósolt, azt az időjárás szinte szóról-szóra igazolta. A fagyos szentek napjaira eső hőhullámot éppúgy előre jelezte, mint az Amerikában, Alabamában és Missisipiben bekövetkezett, a New Yorkban épp most pusztító hőséget és porviharokat... Ha az emberiség tudni fogja, mikor és honnan fenyegeti az időjárás megpróbáltatása, a böjtöt jelentő szárazság, vagy a bőséget jelentő eső, ezekhez az előre tudott körülményekhez alkalmazkodva, egészen más rendet, más beosztást adhat gazdasági életének, másképp sáfárkodhatik a jelenről és a jövendőről .....”

Hankó Márton elméletének teljes kidolgozására már nem maradt ideje, hosszú betegség után 1942-ben elhunyt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában