Kettős front

2023.10.14. 08:21

Búcsúzik az októberi nyár, beköszönt az ősz

Szombaton a pára-, illetve ködfoltok feloszlását követően a nap nagy részében nyugodt, napos idő várható. A késő délutáni, esti óráktól azonban megérkezik az a hidegfront, amely hozza magával az igazi őszi időt.

Zsigmond József

Fotó: Máté Krisztián

A pára- és ködfoltok feloszlása után nagyrészt derült idő várható, majd késő délutántól északnyugat felől megnövekszik a felhőzet, és ott estétől eső, zápor is előfordulhat. A délnyugati szél főként hazánk délkeleti felén megélénkül, melyhez olykor erős széllökések is társulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton döntően 23 és 28 fok között várható, írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Időjárás Baranyában (Forrás: koponyeg.hu)


Szombat
Reggel párássá válik a levegő, északon tartósabb ködfoltok is lehetnek. Ezek feloszlása után sok napsütés várható, majd késő estétől északnyugaton elered az eső. Többfelé megerősödik a DNy-i, majd az ÉNy-i szél. 28 fok körüli értékekkel búcsúzik az októberi nyár.


Vasárnap
Késő délutánig erősen felhős, vagy borult lesz az ég, és sokfelé várható csapadék: északon főleg záporok, máshol eső várható. Délutántól északnyugat felől megkezdődik a felhőzet csökkenése. Sokfelé lesz erős az északnyugati szél, mellyel 10-15 fokkal hidegebb levegő zúdul hazánk térségébe. Markáns lehűlés várható, napközben nem emelkedik, hanem csökken a hőmérséklet.


Hétfő
Napos időre számíthatunk gomolyfelhőkkel, számottevő csapadék nélkül. A hőmérséklet csúcsértéke 14 fok körül alakul. Mérséklődik a légmozgás



Orvosmeteorológia  (Forrás: koponyeg.hu)

Kettős fronthatás terheli szervezetünket. A melegfrontra érzékenyekre gyakorol kifejezettebb stresszt az időjárás. Sokaknál jelentkezhet fejfájás, fáradtságérzet, álmatlanság, csökkenhet a teljesítőképességük. A szív-és érrendszeri betegeknél gyorsabbá válhat a szívműködés, emelkedhet a vérnyomás, emiatt is nőhet a vérzésre való hajlam (agyvérzés) és gyakoribbá válhatnak az embóliák, vérrögös elzáródások (szívinfarktus). A megfigyelések szerint a hidegfrontra érzékenyeknél a görcsös panaszok fokozódnak, egyre erősödő fejfájás alakulhat ki, valamint a stroke kialakulásának kockázata is fokozottabb lehet. A sok napsütés pozitívan befolyásolja hangulatunkat, ezért ajánlott kihasználni a kellemes időjárást és minél több időt a szabadban tölteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!