Ez már őszi idő

2023.10.08. 09:02

Sárga figyelmeztetést adott ki az OMSZ az erős szél miatt

Az északnyugati szél többfelé megerősödik, néhol viharossá fokozódik.

Zsigmond József

Fotó: Tatyana Mi

Vasárnap reggel észak felől egy markáns hidegfront éri el hazánkat, mely a délelőtti órákban át is vonul az országon. A front előterében a nyugati, északnyugati szél már vasárnap reggel nagy területen megerősödik. Kiemelten délelőtt a front környezetében a hirtelen északias irányba forduló szelet már többfelé kísérhetik viharos (ált. 60-80 km/h), néhol ennél erősebb (>80 km/h) lökések iszápor még ekkor is előfordul. Az északnyugati szél többfelé megerősödik, néhol viharossá fokozódik, írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Időjárás Baranyában (Forrás: koponyeg.hu)
Vasárnap
Délelőtt az erősen felhős égből elszórtan alakul ki záporeső. Délután északkelet felől csökken a felhőzet, kisüt a nap, de zápor még ekkor is előfordul. Az északnyugati szél többfelé megerősödik, néhol viharossá fokozódik. Délelőtt 20, délután már csak 15 fok körül alakul a hőmérséklet.

Hétfő
Erősen felhős, vagy borult lesz az ég, és északnyugat felől szórványosan (főleg az északi országrészben) várható eső, zápor. Élénk lehet az északkeleti szél. Hűvös őszi időnk lesz, mindössze 12-19 fok lesz.

Kedd
Marad a borongós, erősen felhős idő. Csak pár órás napsütés valószínű. Elszórtan alakul ki záporeső. Reggel 5, délután 15 fok körüli értékeket mérhetünk.

 

Orvosmeteorológia  (Forrás: koponyeg.hu)

Erős hidegfronti hatás terheli szervezetünket. A megfigyelések szerint ilyenkor a szív-és érrendszeri betegeknél mellkasi fájdalom, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, valamint a stroke kialakulásának kockázata is magasabb lehet. A frontra érzékenyeknél általános tünetként fejfájás, vérnyomás-ingadozás, szédülés jelentkezhet, valamint az epileptiform rosszullétek gyakorisága is megnőhet, a krónikus betegségek tünetei (ízületi fájdalmak stb.) is felerősödhetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!