folyamatosan frissítve

2018.02.20. 10:48

Intenzív havazásra kell készülni! Pécsett járhatóak az utak

Az ország nyugati részén már hétfő este óta esik a hó. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint kedd éjfélig a Dunántúlon és a magasabban fekvő helyeken változó intenzitású havazás, havas eső várható.

bama.hu (fotók: Löffler Péter, olvasóink)

8:01 – Nem volt éjszakai csapadék

Az éjszakai csapadékmentesen telt Pécsen. Jelenleg sem esik a hó. A hőmérséklet 0 és 1 fok között alakul. A gyorsforgalmi utak mindenhol jól járhatóak, jellemzően sónedvesek. A főutakon az ország középső részében, a havazásban érintett területeken előfordulhatnak még latyakos szakaszok. A mellékutak az intenzívebb havazásban érintett területeken, így az ország középső harmadában többnyire latyakosak.

15:40 – Intenzív havazásra kell készülni a továbbiakban is

Baranya megye területén jelenleg gyengén havazik, összességében 3-8 cm hó hullott le, a meteorológiai figyelmeztető előrejelzés szerint 5 centimétert meghaladó hó hullhat.

A megye területén a közutak hókásásak, sónedvesek, járhatatlan útszakasz nincs. A közútkezelő 33 munkagéppel folyamatosan végzi az útszakaszok tisztítását, elzárt település nincs. A közúti járműforgalomban, az M6 gyorsforgalmi úton és autópályán fennakadás nincs, a határátkelők forgalma zavartalan és folyamatos. A távolsági buszjáratok menetrendszerűen közlekedik. A Biokom Kft. 5 munkagéppel végzi folyamatosan Pécs útjainak síkosságmentesítését, a közösségi közlekedésben fennakadás nincs. A vasúti közlekedésben fennakadás, időjárással összefüggő késedelem nem áll fenn.

Közműszolgáltatók tekintetében (víz-és áramellátás, gázszolgáltatás) az időjárási körülmények nem okoztak semmilyen fennakadást az üzemszerű működésben.

Tűzoltói beavatkozásra az időjárással összefüggésben kettő alkalommal került sor, a siklósi és a pécsi tűzoltóknak közútra dőlt fát kellett eltávolítania.

12.03 – Járhatóak az utak

Pécsen jelenleg változó intenzitással havazik, ám az utak jól járhatóak, fennakadásról nem érkezett jelentés. A hőmérséklet pozitív tartományban alakul, így nem marad meg az aszfalton a friss csapadék. Az Útinform tájékoztatása szerint a Mecsek térségében havasak, latyakosak a mellékutak. A gyorsforgalmú utak, a főbb- és alsóbbrendű útvonalak mindenhol járhatók, a látási viszonyok mindenhol jók. Pécsen a 35 és a 35Y járatok Misinatetőt nem érintik, helyette Dömörkapunál fordulnak meg továbbra is. Az időkép.hu tájékoztatása szerint Baranyában jelenleg 2-3 centiméter a hóréteg vastagsága.

Íme egy fotó a gyönyörűen behavazott Mecsekről:

Korábban írtuk: A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint ilyen időjárásnál a közlekedésben csúszós, jeges utakra, lezárt útszakaszokra és csökkent látótávolságra kell készülni. A testület figyelmezteti a közlekedőket, hogy mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról. Csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival keljenek útra. Az autóba tankoljanak a szokásosnál több üzemanyagot és vigyenek magukkal feltöltött mobiltelefont. Arra is fel kell készülni, hogy az autó elakadhat, ezért hasznos lehet egy plusz kabát az autóban. Akik a tömegközlekedést választják, számítsanak megnövekedett várakozási időre.

Az országban csaknem kétezer tűzoltó áll készenlétben mintegy ötszáz technikai eszközzel. Amennyiben az időjárási helyzet azt indokolja, a katasztrófavédelem az érintett megyékben operatív törzset hoz létre és megnöveli a bevethető emberek létszámát.

Aki bajbajutott járművet lát, vagy segítségre van szüksége, hívja a 112-es segélyhívó számot. A téli időjárással kapcsolatban kísérjék figyelemmel a hatóságok közleményeit!

Használják a katasztrófavédelem ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t!

Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a http://met.hu/ címen, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján, a http://utinform.hu/ -n olvashat.

A havazás veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre Budapestre, és Pest, továbbá Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést.

A havazással kapcsolatos beavatkozások irányítására a katasztrófavédelemnél országos szinten és több megyében is megkezdte működését az operatív törzs – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője kedd délelőtt az MTI-t.

Kiemelt képünk kedden reggel készült a pécsi Kossuth téren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!