tél tábornok támad

2018.02.19. 18:58

Komoly havazás jön: húsz centi hó várható

Drasztikus lehűlésre készülhetnek a megye lakói az elkövetkező napokban. Szombatig húsz-harminc centiméter hó is hullhat a Mecsekben. A havazás állását a bama.hu élőben követi majd frissülő cikkekben.

bama.hu, Zs.J.

Vajon lesz ennyi hó?

Fotó: Löffler Péter

Komoly havazás várható Pécsett

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelzése szerint Baranya, azon belül Pécs térségében akár 30 centimétert is meghaladó friss hó is lehullhat szombatig, ezért fokozott óvatosságra lesz szükségük a közlekedőknek az utakon, járdákon, tereken a havazás miatt.

Az előrejelzések szerint az elkövetkező napokban a hőmérséklet maximum 1-2 fok lesz Pécs térségében, míg az éjszaki órákban -5,-9 fok, ami azt eredményezheti, hogy a lehullott hómennyiség megmarad a talajon, így a járdákon, tereken, utakon akár komolyabb problémát is okozhat.

A város útjait kezelő városüzemeltetési társaság, a BIOKOM minden rendelkezésre álló gépjárművét és emberét beveti a megelőzés érdekében. Már az éjszakai órákban elősózzák a pécsi belterületi szakaszokat.

Több száz ember vesz részt a mentesítésben Pécsen folyamatosan, váltott műszakban. A munkálatok során elsőbbséget élveznek a buszközlekedési útvonalak. Ezzel együtt kézi síkosság-mentesítést is végeznek a járdákon, tereken, buszmegállókban, hogy a reggeli órákra minél kevesebb csúszós felület legyen a városban.

A Biokom arra kéri a közlekedőket, hogy csak olyan helyen és olyan módon parkoljanak az elkövetkező napokban, hogy még véletlenül se akadályozzák a síkosság-mentesítési munkálatokat. A gépjárművel utazók csak megfelelő profilmélységű téli gumival szerelt autókkal keljenek útra, a gyalogosan közlekedők pedig készüljenek fel havas és akár jeges útszakaszokra is.

Mit mondanak az időjósok?

Januárban még úgy tűnt, hogy az idei tél enyhe lesz. Csak a Mecsek egyes magasabb részein találkozhattunk hóval, és a kemény mínuszokat is megúsztuk. Az év eleje enyhébb volt az átlagosnál, csak északi hegységeink legmagasabb csúcsain mértek átlagosan nulla fok alatti középhőmérsékletet, mely hosszú idő átlagához viszonyítva  (1980-2010) két-öt fokkal haladta meg az ilyenkor megszokott hideget. Január hatodikán és hetedikén megdőltek az addig feljegyzett melegrekordok, Babócsán 17,4, Mohácson 17,7 fokot regisztráltak.

A tavaszias tél már a múlté, szerdától drasztikus változás történik az időjárásban. Az AccuWeather amerikai meteorológiai oldal már a múlt hetén előrejelezte, hogy közel húsz centiméter hóra és mínusz 12 fokra készülhetnek Baranya megye lakosai. A külföldi időjósok előrejelzésével a két legnagyobb magyar meteorológiai intézet, az Országos Meteorológiai Szolgálat és az időkép.hu munkatársai is egyetértettek.

Mint az időkép.hu meteorológusától megtudtuk, péntek estig bezárólag csapadékos időre lesz kilátás, a síkvidéken tíz-húsz centiméter hóra, a magasabb területeken húsz-harminc centiméter hómennyiségre számíthatunk. Hasonló előrejelzéssel rukkolt elő az Országos Meteorológiai Szolgálat is, az ő közlésük szerint szombatig intenzív havazásra számíthatunk. A legtöbb hó kedden és szerdán várható a megyében, közel 15 centiméter hó hullik, ám a csapadék egészen szombat hajnalig kitart. Az ő számításaik szerint pénteken a déli órákban a havazást havas eső válthatja fel.

A januári tavasznak köszönhetően sok gyümölcsfa rügyezésnek indult. Sajnos a mostani előrejelzések szerint kemény fagyok érkeznek, ami nem kíméli a növényeket. Szibériából egy igen jelentős hideg front érkezik. Napközben is fagypont körüli időszak várható, ami jövő hét szerdáig, csütörtökig kitarthat. A havazást követően, szombattól -12, -8 fokig hűlhet le a levegő. A hidegnek köszönhetően meg is maradhat az összegyűlt hó.

Három napra látnak előre pontosan

Az időjárás előrejelzés bizonytalansága évszaktól, azon belül pedig időjárási helyzettől függ, illetve az is fontos, hogy mekkora területre, milyen részletességgel, mely paraméterekre kihegyezve akarjuk elkészíteni az előrejelzést, mondta el a Dunántúli Napló megkeresésére az időkép.hu munkatársa. Általánosságban elmondható, hogy három illetve négy napig jó eséllyel kis intervallumokra leszűkítve pontosak az előrejelzett értékek, tette hozzá. A nyári hónapokban a zivatarok előrejelzése jelenti például a nehézséget, ezeket ugyanis nagy területre három-négy napra ugyan előre lehet jelezni, de pontosan megmondani, hogy mely településeket érint, szinte csak pár órával előtte lehet csak konkrétan megmondani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!