Pécsi Törvényszék

2018.10.02. 13:36

Elítélték azt a pécsi ápolónőt, aki mérgezte munkatársait

Kedden állt a bíróság elé a pécsi fekete angyal, aki több kollégája italába pszichiátriai hatóanyagokat tartalmazó gyógyszereket kevert a Rét utcai idegklinikán.

Zs. J.

Az első megbetegedésre 2016 tavaszán került sor. Ekkor adták át az új idegklinikai épületet, a személyzeti állományt feltöltötték és megtartották az összetartó napot. Az első eset után a rosszullétek nyárra megszaporodtak. Sok ápolónő a munka során nehéz légzésre, szapora pulzusra, álmosságra, belső remegésre panaszkodott.

Az eseménysorozatra felfigyelt a vezetőség is. Kezdetekben felmerült a gyanú, hogy a közeli nagy zajterhelés, a nem megfelelő szellőztetés, a légkondicionálás, a fényviszonyok, az épület vizesedése okozhatta a rosszulléteket. Szakemberek minden tényezőt kivizsgáltak, ám mindent rendben találtak. A rosszullétek pedig tovább sűrűsödtek. Tavaly június elején három megbetegedett személynél toxikológiai, vér- és vizeletvizsgálatot rendeltek el, mely során kiderült, a terápiás dózisnál nagyobb mértékben volt kimutatható szervezetükben ideg- és pszichés gyógyszerek hatóanyaga. A klinika vezetősége ezután, bűncselekmény gyanúja miatt tett feljelentést.

Hamar gyanúba került egy középkorú ápolónő, aki valamennyi rosszullétnél jelen volt, de soha nem betegedett meg. A gyanúsított beismerte bűnösségét. Mint elmondta, egyre nehezebb élethelyzetbe került, sokat dolgozott, túlvállalta magát. Mindehhez párkapcsolati problémák társultak. Megértésre, dicsérő szavakra, figyelemre vágyott, ez motiválhatta cselekedeteire. A gyógyszert az osztályról szerezte be, és keverte a nővérszobában hagyott teákba, kávékba, italokba. Mikor látta, hogy rosszul vannak, rögtön segítségükre sietett. Leültette őket, vérnyomást mért, elvégezte az ő munkájukat.

A Pécsi Járásbíróság az ápolónőt öt rendbeli foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés bűntette miatt két év börtönre és öt év nővéri, ápolónői foglalkozástól eltiltásra ítélte. A bíróság a szabadságvesztés-büntetés végrehajtását négy évi próbaidőre felfüggesztette és a próbaidő tartamára pártfogó felügyeletét rendelte el azzal, hogy a pártfogó által szervezett egyéni és csoportos foglalkozásokon kötelező számára részt venni. Az ítélet ellen az ügyész a bűncselekmények eltérő minősítése érdekében jelentett be fellebbezést, a vádlott és védője az ítéletet tudomásul vette.

Korábban az Irgalmasoknál is voltak gyanús rosszullétek

A fekete angyal 2011 óta dolgozott ápolónőként. Először az Irgalmasok utcájában lévő kórházban a belgyógyászaton, majd 2015. novemberétől a Rét utcai idegklinikán. Mint elmondta, kollégáival jó volt a kapcsolata, senkivel nem volt haragban. Nettó 175 ezer forintot keresett, 12 órákat dolgozott, reggel 6-tól este 6-ig, vagy fordítva.

Közel ötven személyt hallgattak ki, akik korábban a vádlott kollégái voltak és hasonló rosszullétekről számoltak be. Fenn állt a gyanú, hogy ezekhez is köze lehetett, de ezt egyértelműen igazolni, kimutatni nem lehetett az eltelt idő miatt. A bíróság foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés bűntettében állapította meg a vádlott bűnösségét, melyet öt sértett sérelmére követett el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában