mehet a kaptárba

2018.10.10. 16:48

Öt év börtönre ítélték a fél Baranyát felgyújtó piromániást

Szerette nézni, ahogy felcsapnak a nagy lángok, mondta az a vádlott a Pécsi Járásbíróságon, aki tavaly több szalmabálát gyújtott fel Tolna és Baranya megyében és közel ötvenmillió forintos kárt okozott. Az előkészítő ülésen kiderült, hogy a férfi egy budapesti nemzetközi és belföldi szállítmányozási cégnél dolgozott. Állandóan úton volt, furgonjával járta az országot.

Zs. J.

Fotó: Dömötör Géza

Az első eset a Tolna megyei Alsónyéken történt 2017. október 5-én. A férfi furgonjával a falu határához ért, amikor észrevette a bálákat az útszélén. Késztetést érzett, hogy felgyújtsa. Megállt kocsijával, elővett egy gyufát és meggyújtotta. Hatalmas lángokkal kezdtek égni a bálák. Két-három percig nézte, majd elhajtott. Pár órával később, szintén a Tolna megyében, Csikóstöttösön csaptak fel a lángok. Az út szélétől 50-100 méterre vette észre a bálákat, meggyújtotta, majd hívta a katasztrófavédelmet, hogy tűz van.

Húsz nappal később áttette székhelyét Baranyába. Pécsről tartott Kaposvár felé, amikor Gödrénél észrevette a bálákat. Gyufa elő. Meggyújtotta a bálát, pár percig nézte, majd elhajtott. November 10-én Mindszentgodisán kapott késztetést, hogy 450 darab szalmabálát semmisítsen meg. Itt a gyújtogatás után visszatolatott a faluba. Szólt egy embernek, hogy a határban ég a széna.

– Volt még egy balhé – mondta. – Magyarszék elején voltak a bálák, az út másik oldalán tehenészet. Itt is gyufával gyújtottam meg. Nem akart égni, azt hittem nem is fog, de a végén mégiscsak begyulladt.

Az utolsó szó jogán elismerte bűnösségét, megbánta cselekedetét és ha módja lesz, akkor kifizeti a kárt. A Pécsi Járásbíróság öt év letöltendő börtönbüntetés ítélte, ám az ítélet nem jogerős, mert az ügyész három nap gondolkodási időt, a vádlott és védője az ítélet enyhítését kérte. Így az ügy a Pécsi Törvényszéken folytatódik.

Ötvenmilliós kár

A büntetés kiszabásánál enyhítő körülménynek számított, hogy a férfi pirománia ismérveit magába foglaló mentális zavarban szenved. A büntetett előéletű fiatalembert korábban már elítélték hasonló cselekedetért, mint amit 2017-ben követett el. A saját Facebook-oldalán is posztolt már olyan videót, ahol bálák égtek, de mint elmondta, azokat nem ő gyújtotta fel.

Tavaly öt nagyobb tűzesetet okozott Tolnában és Baranyában. Alsónyék 1800 darab szalmabála égett el és egy mezőgazdasági rakodógép semmisült meg a tűzben, Csikóstöttösön 400 darab, Gödrén 763 darab, Mindszentgodisán 450 darab, míg Magyarszéken 6000 szalmabála semmisült meg. Az okozott kár megközelítette az ötvenmillió forintot.

Kiemelt képünk a gödrei gyújtogatás helyszínén készült.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában