krimi

2019.04.01. 08:59

Hamis nyelvvizsgával akart doktorit szerezni egy férfi a pécsi egyetemen

A Pécsi Járási Ügyészség csalás bűntette és okirat-hamisítás vétsége miatt emelt vádat egy budapesti férfi ellen, aki hamis nyelvvizsga bizonyítvánnyal jelentkezett a Pécsi Tudományegyetem doktori képzésére és nyert el ösztöndíjat.

bama.hu

A férfi 2016 májusában jelentkezett a Pécsi Tudományegyetem egyik doktori képzésére, amelyre júniusban felvételt nyert, a hallgatói jogviszonya 2016 szeptemberétől jött létre.

A férfi a felvételi eljárás során mesterképzésben szerzett fokozatot és szakképzettséget igazoló dokumentumként egy francia oktatási intézmény oklevelének a fénymásolatát nyújtotta be. A jelentkező ezen oklevéllel kívánta igazolni nyelvvizsgáját, ugyanis ezen intézmény által kiállított oklevél felsőfokú, államilag elismert nyelvvizsgának felel meg francia nyelvből

Ezen francia iskola a férfi részére soha nem állított ki oklevelet, ténylegesen ilyen képzésben nem vett részt, így hamis okiratot használt fel az egyetemre való jelentkezés során. A hamis okirat felhasználására a vádlott részéről azért volt szükség, mert hallgatói jogviszonyának fennállása alatt pályázatot nyújtott be az egyetemhez, amely sikeres pályázat alapján az egyetem vele megállapodást kötött, amelynek értelmében 1,5 millió Ft ösztöndíjban részesült.

A férfi a felvételi eljárás során hamis okiratot nyújtott be végzettségét illetően a Pécsi Tudományegyetemre, majd a pályázatra jelentkezés során is megtévesztette az egyetemet, amellyel 1,5 millió Ft kárt okozott. A férfi korábban ugyanilyen módon már nyújtott be pályázatokat, amelynek során különböző magyar oktatási intézményeket károsított meg.

Az elkövető cselekménye a csalás bűntettének és a hamis magánokirat felhasználása vétségének a megállapítására alkalmas.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában