krimi

2019.10.29. 07:00

Hagyta meghalni Down-szindrómás testvérét egy férfi Pécsen

Szokatlan és megdöbbentő ügyben tartanak előkészítő ülést kedden reggel a Pécsi Törvényszéken. Egy férfit védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberöléssel vádolnak – az áldozat saját, Down-szindrómás testvére…

HLB

A vádirat szerint az áldozat – aki egy kromoszóma-rendellenesség miatt Down-szindrómával született – a vádlott testvére volt, ugyanakkor betegsége folytán súlyos fokú gyengeelméjűségben szenvedett, ezért állandó felügyeletre és ellátásra szorult. Miután szülei meghaltak, testvére lett a gondnoka.

A súlyosan fogyatékos beteg a testvérével – és az ő lányával – élt egy fedél alatt, külön szobával rendelkezett; fivére azonban nem gondoskodott róla megfelelően, lakhelyét nem takarította. Amikor a sértett 2017 novemberében megbetegedett, hosszú időre ágyba került, felkelni nem tudott, pelenkát kellett viselnie. A tesó ennek ellenére továbbra sem viselte gondját, a pelenkát nem cserélte, nem mozgatta, nem fürdette, így egy idő után a beteg ágya egyre koszosabbá vált.

A mozgáshiány miatt a szerencsétlen felfekvéses és fekélyes lett, a folyamatos viszketés miatt elvakarta sebeit, amiken lárvák és nyüvek jelentek meg. Ráadásul a beteg decemberben tüdőgyulladást kapott, de orvost nem látta, így pár nap múlva már fulladozott. Ekkor végre a háziorvos tanácsára mentőt hívott, és kórházba szállították a beteget, aki azonban ennek ellenére még aznap meghalt a kórházban.

Az ügyészség szerint az áldozat halálát „heveny, kétoldali tüdőgyulladás talaján kialakult szepszis” okozta, „amelyhez hozzájárult a kezeletlen, elhanyagolt állapota miatt kialakult fertőződése, a betegségek miatti legyengült állapota. A sértett értelmi állapota miatt nem volt képes felmérni a vele történteket...”

(Képünk illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában