25 éve történt

2020.04.06. 17:30

Egy nap alatt négy embert ölt meg baltával a szerb férfi

Brutális gyilkosság történt 25 évvel ezelőtt Nagyharsány közelében, ahol fejbe lőttek egy taxist. A gyilkosságot Josip Vujics követte el, akit hazájában bajmoki baltás rémnek hívtak.

Zsigmond József

Josip Vujics az első gyilkosságát a volt Jugoszlávia területén, Pacséron követte el 1994 májusában. Akkor egy üresen álló házba tört be, ahonnan gyógyszereket vitt el, majd visszatért a lakásban lévő háztartási berendezésekért. Időközben hazatért a tulajdonos, egy középkorú nő, akivel baltával végzett. Egy hónap múlva újra visszatért a helyszínre, ahol a rendőrség elfogta. A kihallgatás során a rendőr szemébe paprikát szórt és elszökött.

A hidegvérű gyilkos 1994 júniusában Hercegszántónál a zöldhatáron átjutva ért hazánkba, s mert Magnum pisztolyt, vadászpuskát is hozott magával, elfogását követően a bajai rendőrkapitányság folytatott ellene nyomozást. Az ügyészség Vujics elmeállapotára való hivatkozással megszüntette ügyében az eljárást. A férfi a nagyharsányi menekülttáborba került, ahová követte őt felesége és hároméves lánya. Alkalmi munkákat vállalt, így hamar albérletbe költözhettek.

1995 márciusában visszatért Jugoszláviába, hogy leszámoljon azzal a rendőrrel, aki őt letartóztatta és az egyik adósával. Bajmokra költözött, úgy tudta, hogy a rendőr ott lakik albérletben. Egy este bemászott a lakásba, és az ott élő két nőt fejszecsapásokkal megölte, de a rendőrt nem találta. Másnap éjszaka folytatta a mészárlást. Egy korábbi adósának a házába hatolt be, akinél éppen vendégek voltak. Megvárta míg ők távoznak, és az idős házaspár lefekszik aludni. Felébresztette őket, és mivel a pénzt nem kapta meg, velük is baltával végzett.

A következő napon Szabadkára utazott. Ott taxiba ült és egy elhagyott helyre hajtatva fejbe lőtte a sofőrt. Még ugyanezen a napon egy másik taxiba szállt és az előző helyre hajtatva ugyancsak fejbe lőtte a sofőrt. A taxival tovább száguldva összekoccant egy szabályosan közlekedő kocsival. A vétlen sofőrt annak felesége és gyermeke szeme láttára fejbe lőtte, majd visszaszökött Magyarországra.

1995. március 28-án este már Siklóson szállt taxiba. A 26 éves sofőrtől pénzt követelt, majd Nagyharsány és Villány között lelőtte a fiatalembert. A hazai bíróság 20 év fegyházra ítélte, majd szabadulása után a szabadkai bíróság 40 év börtönre ítélte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában